Πολιτική

Φορολογική ανάσα για την Κύπρο από το Ecofin


 Φορολογική ανάσα φαίνεται να παίρνει η Κύπρος μετά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ecofin για την οδηγία περί φοροδιαφυγής.

Στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 17 Ιουνίου του 2016 και αναμένεται να εγκριθεί από το Ecofin στις 12 Ιουλίου 2016, δεν περιλαμβάνεται η πρόνοια για μη εξαίρεση από τη φορολογία εισοδημάτων που προήλθαν από την πώληση μετοχών σε μια τρίτη χώρα (switch-over clause).

Οι κυπριακές αρχές είχαν αρχικά εκφράσει ανησυχία για την πιθανότητα αλλαγής βασικών φορολογικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου, μέσω πρότασης που προήλθε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο διοικητικός σύμβουλος της KPMG Κώστας Μαρκίδης, υπεύθυνος για φορολογικές υπηρεσίες, αναφέρει στη StockWatch ότι το τελικό κείμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας κατά της φοροαποφυγής απέχει πολύ από το αρχικά προτεινόμενο «και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τα χειρότερα για την Κύπρο έχουν προς το παρόν αποφευχθεί αφού το λεγόμενο switch over clause το οποίο θα μας ανάγκαζε να φορολογούμε την πώληση μετοχών που κατέχονται από κυπριακές εταιρίες και που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα της Κύπρου θα είχε χαθεί».

Στο κείμενο που έχει συμφωνηθεί, αναφέρει, «εξακολουθούν να υπάρχουν πρόνοιες που κατά τη γνώμη μου παραβιάζουν το κυριαρχικό δικαίωμα του κάθε κράτους μέλους να αποφασίζει για το φορολογικό πλαίσιο που θα εφαρμόσει όπως αυτή του exit taxation που επιχειρεί να φορολογήσει τη μετακίνηση της εταιρικής κατοικίας ακόμα και εντός της ΕΕ, καθώς επίσης και οι κανόνες για τις ελεγχόμενες ξένες εταιρίες (CFC rules) που επιχειρούν να επιβάλουν φορολογία στα αδιανέμητα κέρδη».

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Ecofin, το exit taxation θα εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις μετακίνησης στοιχείων ενεργητικού από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η πρόνoια για το switch over clause περιλαμβανόταν σε έκθεση του Ουγκ Μπαγιέ (ομάδα των Σοσιαλιστών) και μετά από τις ενστάσεις της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Σουηδίας και της Κύπρου δεν πέρασε.

Η ευρωπαϊκή οδηγία θέτει στο στόχαστρο της τα μέσα με τα οποία οι πολυεθνικές εταιρείες πετύχαιναν φορολογικές απαλλαγές, εκμεταλλευόμενες τις διαφορετικές εθνικές νομοθεσίες και τα λογιστικά τεχνάσματα για να φορολογούνται όσο το δυνατόν λιγότερο.

Το κείμενο που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο από την ευρωπαϊκή επιτροπή και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2019, βρήκε σύμφωνους όλους τους υπουργούς των χωρών-μελών, εκτός από εκείνον του Βελγίου.

Η έκθεση καταρτίστηκε ύστερα από πρόταση της Κομισιόν για καταπολέμηση των πρακτικών φοροαποφυγής, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στις δράσεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών (BEPs).

Η οδηγία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ένας από τους δύο νομοθετικούς πυλώνες του πακέτου της ευρωπαϊκής επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2016.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις