Η αναμενόμενη συσσώρευση υποχρεώσεων προς το δημόσιο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά την αναστολή της καταβολής βεβαιωμένων φόρων και δόσεων από πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών στην Εφορία.
Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατόν, μετά από οικονομική ασφυξία μηνών, επιχειρήσεις και νοικοκυριά να είναι σε θέση στις αρχές του φθινοπώρου να ανταποκριθούν σε ένα «βουνό» υποχρεώσεων. Και αυτό καθώς στους φόρους και τις δόσεις,που έχουν ανασταλεί και τότε θα πρέπει να πληρωθούν, θα προστεθούν: ο φόρος εισοδήματος από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2019, ο ΕΝΦΙΑ και βεβαίως τα τρέχοντα.
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται, αυτή την περίοδο, σενάρια τουλάχιστον για έκτακτη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο που παγώνουν σε αυτή τη φάση, τα οποία όμως είναι πιθανό να οδηγήσουν και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με χθεσινές (5/4) δηλώσεις του προϊδέασε για τα κυβερνητικά σχέδια: «Θα δούμε πρώτα απ’ όλα πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση και μετά τη λήξη της παράτασης οφειλών που τώρα ισχύει θα υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων οφειλών. Δεν θα καλέσουμε ξαφνικά τον πολίτη να πληρώσει τα πάντα. Θα μπούμε σε μία διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Θα δούμε ποια θα είναι αυτή. Εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι τα εξής:
- Έκτακτη ρύθμιση 10 μηνιαίων δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή δόσεων και φόρων που έχουν παγώσει.
- Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων, για χρέη και φόρους που προέκυψαν από τον Μάρτιο και μετά.
- Πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ σε 8 μηνιαίες δόσεις.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι, όταν θα έχει φανεί το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.
Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο έχει εναποθέσει ελπίδες στην εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων και δόσεων από πληττόμενες επιχειρήσεις και ιδιώτες με δέλεαρ το «κούρεμα» κατά 25%.
Στόχος του κινήτρου για εμπρόθεσμες πληρωμές είναι να περιοριστεί η ζημιά στη ρευστότητα του δημοσίου, καθώς το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι με την παράταση των προθεσμιών πληρωμής μέχρι τον Αύγουστο, θα δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία.