Χρηστικά

Φοροελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες


Διορθώσεις στη φορολογία ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακόψει τις αθρόες διακοπές εργασιών ή την απόκρυψη εισοδημάτων, που προκαλεί ο συνδυασμός της φορολογίας και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, διατυπώνει φόβους, ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει σε νέα μέτρα το 2018, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα πως θα επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 1,8%, φέτος.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στη φορολογία, ο αξιωματούχος είπε πως η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

Όπως είπε “εξετάζουμε κίνητρα, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με έξυπνο τρόπο», ώστε να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο ίδιος παράγοντας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει έως τον Δεκέμβριο, με συμφωνία στα 95 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. 

Κατόπιν, στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης εντάσσονται τα ακόλουθα:

1. Η έναρξη τον Ιανουάριο της νέας συζήτησης στο Δ.Σ. του ΔΝΤ αναφορικά με το εάν θα συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα και πως (χρηματοδότηση ή όχι).

2. Να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. 

3. Τον Απρίλιο που θα έχουν επικυρωθεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία από τη Eurostat αναμένεται να γίνει συζήτηση για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

4. Η δρομολόγηση νέων εκδόσεων ομολόγων στους επόμενους μήνες.

Κοινωνικό μέρισμα φέτος, ίσως μέτρα το 2018

Η ίδια πηγή ανέφερε πως για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα και μάλιστα προβλέπει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση μάλιστα στη βάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει σχεδιασμούς διανομής «κοινωνικού μερίσματος». Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε αρχίσει ήδη το σχεδιασμό και στο διάστημα του πρώτου 15μερου του Δεκεμβρίου ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε που θα κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο σίγουρα δεν θα αφορά συντάξεις αλλά θα μπορούσε να αφορά ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ή αναπτυξιακά προγράμματα».

Ωστόσο, σε ότι αφορά στο 2018, όλα θα εξαρτηθούν από το ΔΝΤ εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα. “Αν υπάρξει θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο 3,5% του ΑΕΠ” , ανέφερε ο αξιωματούχος εκφράζοντας ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ. Σημειώνεται πως το ΔΝΤ, αμφισβητεί εδώ και μήνες την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Αναφορικά δε και με τους συσχετισμούς στη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία μετά τις εκλογές,  και την πιθανότητα συμμετοχής στην κυβέρνηση και των φιλελευθέρων, είπε, πως «δεν θα είναι ότι καλύτερο».

Τέλος σχετικά με την προοπτική καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή καθιέρωσης προληπτικής γραμμής πίστωσης ο αξιωματούχος απέφυγε να ρισκάρει ξεκάθαρη πρόβλεψη επισημαίνοντας πως ανάμεσα στο «clean exit» και τις «προληπτικές γραμμές» υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών αν και η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου υποδηλώνει ότι πολλοί παίκτες θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα.