Την διατήρηση της «χρέωση προμηθευτών» μέσω της οποίας χρηματοδοτείται η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές ζητούν με κοινή ανακοίνωση οι φορείς του χώρου της «πράσινης» ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα).
Όπως επισημαίνουν, η εν λόγω χρέωση που επιβλήθηκε το 2016 αντανακλά το όφελος (μείωση της τιμής προμήθειας) που έχουν οι προμηθευτές από την συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας και η θεσμοθέτησή της είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων να αποτραπούν αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ (που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος) και να αποσβεστεί ταυτόχρονα το έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών. «Αντίθετα, η προτεινόμενη από ορισμένους κατάργησή της θα οδηγούσε την αγορά πίσω στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή σε αναγκαστικές νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να μην προκύπτουν ελλείμματα στον Ε.Λ. ΑΠΕ, οι οποίες, όπως έχει αποδειχθεί, κατέληγαν να επιδοτούν τους προμηθευτές σε βάρος των καταναλωτών και των ΑΠΕ για πολλά χρόνια», υποστηρίζουν οι φορείς των ανανεώσιμων πηγών.
Εξάλλου η Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), ενόψει της αναδιάρθρωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή του «μοντέλου - στόχου» (target model) που προβλέπει η Κοινοτική νομοθεσία, ζητά την άρση «πλήθους στρεβλώσεων που θεσπίστηκαν σταδιακά στη διάρκεια της παρελθούσης εικοσαετίας στο όνομα της προστασίας των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας έναντι της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, επιβαρύνοντας συγχρόνως τους καταναλωτές με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».
Τα αιτήματα της ΕΒΙΚΕΝ περιλαμβάνουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, την κατάργηση της ελάχιστης τιμής προσφοράς ηλεκτρικής ενεργείας από τους παραγωγούς και την εισαγωγή της δυνατότητας υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου, πέραν των προσφορών ανά μονάδα παραγωγής που επιτρέπονται σήμερα. «Είναι ιστορική ευθύνη για την Πολιτεία και τις αρμόδιες Αρχές (ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ) να θέσουν τις βάσεις μιας αγοράς που θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας