Διεθνή

Foreign Policy: H κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας ωφελεί την Ελλάδα


«Η Ελλάδα τα πάει καλά στα γεωπολιτικά» τιτλοφορείται δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Policy», το οποίο επιχειρηματολογεί για το πώς η επιδείνωση των σχέσεων Άγκυρας – Ουάσιγκτον ωφελεί την Αθήνα.

Το αμερικανικό περιοδικό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα τελευταία επεισόδια της ελληνο-αμερικανικής προσέγγισης, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Και αυτό, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, παρά το γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει ένα υψηλό αίσθημα αντιαμερικανισμού.

«Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι ένας από τους στενότερους φίλους των ΗΠΑ στην Ε.Ε.» επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με τον αρθρογράφο να παραθέτει τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών, δεδομένου και του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος.

«Πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης, σύντομα, θα επιδιώξει την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ» τονίζει, χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, «η στροφή της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ διαθέτει βαθύτερες ρίζες από ό,τι μία απλή αλλαγή της διακυβέρνησης». «Είναι προϊόν των αλλαγών στη γεωπολιτική σκακιέρα και ο Αλέξης Τσίπρας πιστώνεται ένα μέρος αυτών».

Στο πλαίσιο αυτό, το «Foreign Policy» δεν παραλείπει να αναφερθεί στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, με πρωταγωνίστρια την Τουρκία, η οποία σταδιακά απομακρύνεται από τη Δύση και το ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται τόσο στην προμήθεια των ρωσικών S-400, όσο και στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Για να ισορροπήσει απέναντι στην Τουρκία, η Ελλάδα στράφηκε στις ΗΠΑ» συνεχίζει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η επίτευξη του στόχου (2% του ΑΕΠ) του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες, η συμφωνία αναβάθμισης των ελληνικών F-16, η αγορά των αμερικανικών ελικοπτέρων «Seahawk», η παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων και η εισαγωγή αμερικανικού LNG (υγροποιημένο αέριο), «ηχούν» πολύ ωραία στα αυτιά της αμερικανικής κυβέρνησης, με τον κ. Τσίπρα να καθίσταται ένα πρότυπο εταίρου για τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζει το περιοδικό, η στήριξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ οι ιστορικά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, έχουν υπονομευθεί σημαντικά.

Ειδική μνεία κάνει και στις θερμές σχέσεις με το Ισραήλ, όπως και στην τριμερή συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ, η οποία εκτείνεται από τον τομέα της άμυνας και του αερίου έως τον κλάδο της θαλάσσιας ασφάλειας, έρευνας και διάσωσης.

«Η εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει ίδια, ακολουθώντας την επαναπροσέγγιση του κ. Τσίπρα με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. Ισραήλ, Αίγυπτος)» καταλήγει το  αμερικανικό δημοσίευμα.