Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σήμερα στη Βουλή της Βόρεια Μακεδονίας κάλεσε τη χώρα να αποδεχτεί την πρόταση της ΕΕ σχετικά με την επίλυση των διαφορών της με τη Βουλγαρία και να κάνει, με τον τρόπο αυτό, το αποφασιστικό βήμα για την ενταξιακή της πορεία.
«Η Ευρώπη σας περιμένει. Περιμένει και ελπίζει ότι θα κάνετε ακόμα ένα βήμα προς την Ένωσή μας. Βρίσκομαι εδώ, σήμερα, επειδή πιστεύω ότι αυτή είναι η στιγμή να προχωρήσετε μπροστά, προς το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία ως πλήρες μέλος» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της στη συνεδρίαση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της ΕΕ για συμβιβασμό της χώρας με τη Βουλγαρία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η χώρα έχει δείξει κουράγιο και αποφασιστικότητα και προηγουμένως, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε άνοιξε τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την ίδια, αν η Βόρεια Μακεδονία κάνει τώρα το πρώτο βήμα με την υιοθέτηση της πρότασης της ΕΕ, τότε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα, με τη διοργάνωση της πολιτικής διακυβερνητικής διάσκεψης την επόμενη εβδομάδα και την άμεση έναρξη της διαδικασίας αναλυτικής εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι έχει ακούσει προσεκτικά τις ανησυχίες για τη «μακεδονική γλώσσα και την ταυτότητα» και διευκρίνισε σχετικά:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα σας και εμείς το σεβόμαστε πλήρως αυτό. Για αυτό, στην αναθεωρημένη πρόταση γίνεται αναφορά στη μακεδονική γλώσσα χωρίς κάποια αξιολόγηση από την ΕΕ».
Στη διάρκεια της ομιλίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE ανάρτησαν πλακάτ κατά της ευρωπαϊκής πρότασης, στα οποία αναγραφόταν συνθήματα όπως «Όχι σε τελεσίγραφα» «προδότες του λαού», κ.ά.
Η συνεδρίαση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας διεξάγεται σε κλίμα έντασης, με τους βουλευτές της σλαβικής αντιπολίτευσης να προσπαθούν, με σφυρίχτρες και με κόρνες μέσα στην αίθουσα να διακόψουν τις ομιλίες των βουλευτών της συμπολίτευσης, όταν οι τελευταίοι βρίσκονται στο βήμα της Βουλής.
Η συζήτηση, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή σχετικής ψηφοφορίας.
Για την έγκριση της πρότασης της ΕΕ από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται απλή πλειοψηφία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, την πρόταση θα υπερψηφίσουν περίπου 70 βουλευτές από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και απ΄ όλα τα αλβανικά κόμματα. Το σύνολο της Βουλής αριθμεί 120 έδρες.
Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή προεδρία έχει καταθέσει μία συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της πρώτης.
Η Σόφια έχει αποδεχτεί την ευρωπαϊκή πρόταση, κάτι που επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιό της, όμως αυτή συναντά τις έντονες αντιδράσεις της σλαβικής αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους της σλαβικής κοινής γνώμης.
Μάλιστα, εδώ και 11 ημέρες πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις στα Σκόπια, με αίτημα την απόρριψη της πρότασης από την μεριά της κυβέρνησης.
Η αντιπολίτευση και οι πολέμιοι της πρότασης ισχυρίζονται ότι με αυτήν ικανοποιούνται τα συμφέροντα της Βουλγαρίας και τίθενται σε κίνδυνο η γλώσσα, η εθνική ταυτότητα και η ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση.