Επιχειρήσεις

Folli Follie: Ο χορός του ψεύτικου χρήματος και τα 235 εκατ. του «Γιώργου Πουτσίδη»


Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως για το μεγάλο σκάνδαλο των Folli Follie, που πλήττει την εικόνα και την αξιοπιστία των μεγαάλων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υποτιθέμενη ελληνική "αυτοκρατορία" παγκόσμιας εμβέλειας, που αποτελούσε βασική επιλογή διεθνών επενδυτών στο χρηματιστήριο, ήταν στην πραγματικότητα ένας "χάρτινος πύργος",  με μαγειρεμένα οικονομικά στοιχεία, εικονικές πωλήσεις, ψεύτικο ταμείο.

Οπως αποκαλύπτεται τώρα, οι επικεφαλής και στελέχη της εταιρείας πλαστογραφούσαν εξτρέ τραπεζών , εμφανίζοντας στα λογιστικά βιβλία ανύπρκτες καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μεταβίβαζαν επίσης ανύπαρκτα ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων από εταιρεία σε εταιρεία του ομίλου, σε οικονομικές συναλλαγές που φούσκωναν τον τζίρο και δημιουργούσαν ψεύτικα κέρδη.

Αυτή η παραπλανητική εικόνα οικονομικών επιδόσεων και κερδοφορίας οδήγησε την μετοχή της εταιρείας στα ύψη, προσελκύνοντας το ενδιαφέρον διεθνών και εγχώριων επενδυτών.

Οι ιδιοκτήτες του ομίλου - οικογένεια Κουτσολιούτσου - και πολλά στελέχη της επωφελήθηκαν, πουλώντας μετοχές σε υψηλές τιμές. Ακόμη κι όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, οι ιδιοκτήτες-μεγαλομέτοχοι πούλησαν μετοχές 9,2 εκατ. ευρώ - οι οποίες εν συνεχεία τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης και τώρα είναι άνευ αξίας.

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της Folli Follie συνεχίζεται. Η εισαγγελία έχει καλέσει τους μεγαλομετόχους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο (πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας) να καταθέσουν ως ύποπτοι για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Κάλεσε επίσης τον Κινέζο επικεφαλής και τον Έλληνα υπεύθυνο των οικονομικών στη θυγατρική του Οοίλου στην Ασία

Αλχημείες χωρίς φόβο και προφυλάξεις

Σύμφωνα με τμήμα της δικογραφίας που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η φερόμενη επιχειρηματική απάτη συνοδεύτηκε και διογκώθηκε με τη συστηματική αποστολή πλαστών εμβασμάτων, για τα οποία τα στελέχη της εταιρείας διάλεγαν στην τύχη ψεύτικα ονόματα όπως το «Γιώργος Πουτσίδης».

Με την ανακύκλωση πλασματικού χρήματος, οι ύποπτοι φέρονται να διόγκωναν τους τζίρους της εταιρείας, εμφανίζοντας ταμειακά αποθέματα 255,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχαν μόλις... 500 ευρώ!

Ενδεικτικοί είναι και οι διάλογοι που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Merry-go-round" (σ.σ «γύρω-γύρω όλοι») με στόχο την πλασματική διόγκωση του τζίρου.

- Τι όνομα να βάλω στο έμβασμα;

- Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης»

Σε συνδυασμό με το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι ευθύνες φαίνεται να πέφτουν βαριές τόσο στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο όσο και για στον γιο του, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, με δεκάδες ακόμα εμπλεκόμενα στελέχη της εταιρείας να θεωρούνται ύποπτοι απάτης πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εμπλεκόμενοι, φέρονται να πούλησαν μετοχές ακόμα και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, κερδίζοντας περίπου 9,7 εκατομμύρια ευρώ.

Τα νούμερα της απάτης ιλιγγιώδη: Τραπεζικοί λογαριασμοί με πλαστογραφημένα statements που ενώ υποτίθεται ότι είχαν 255 εκατ. δολάρια, στην πραγματικότητα είχαν υπόλοιπο μόλις… 500 δολάρια! Ταμείο – μαϊμού 198 εκατ. ευρώ. 779 εκατ. ψεύτικες πωλήσεις. Εικονικά μεικτά κέρδη ύψους 326 εκατ. ευρώ. Ίδια κεφάλαια για τη Folli Follie Ασίας 1,53 δισ., τα οποία στην πραγματικότητα ήταν αρνητικά κατά 115 εκατ. ευρώ! Στην ουσία δηλαδή σαν εταιρεία δεν υπήρχε!

Εγκληματική οργάνωση;

Τα στοιχεία ανάγκασαν τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση να ερευνήσει το σενάριο εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κληθεί ως ύποπτοι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο πρώην πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς, που βασίζεται στο πόρισμα της Alvarez & Marsal, περιλαμβάνεται αυτούσιο στη δικογραφία ενώ εντύπωση προκαλούν και τα email που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι ελεγκτές σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να πλαστογραφούσαν ακόμα και εξτρέ της Alpha Bank στέλνοντάς στη θυγατρική εταιρεία τους στην Ασία, ώστε να παρουσιάζουν στο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

«Από το 2009 το Folli Follie Group Asia & Pacific (APAC) καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα», αναφέρεται στη δικογραφία. Το σύνολο σχεδόν της δραστηριότητας αλλά και τα υπόλοιπα σε δολάρια της FF Sourcing ήταν εικονικά. Στις 31.12.17 καταχωρήθηκε μεταφορά 255,2 εκατομμυρίων δολαρίων από την FF Sourcing στην FF Origins,«ενώ το πραγματικό υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού ανερχόταν σε 500 δολάρια».

Προς το παρόν έχουν διαπιστωθεί τρεις διακριτές περίοδοι και μέθοδοι εικονικών συναλλαγών, με την αρχή να γίνεται πριν από 18 χρόνια, το 2001. «Έμμεσες εικονικές συναλλαγές» φαίνεται πως έγιναν την περίοδο 2007 - 2015 ενώ, από το 2016, το σχέδιο "Merry go round" μπαίνει σε εφαρμογή και ξεκινούν οι «άμεσες εικονικές συναλλαγές».

Σε αυτήν τη φάση και έως το 2017, καταχωρούνταν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν ανύπαρκτο πελάτη, την NG Boon Soon, καθώς και εικονικές αγορές από τουλάχιστον έναν ανύπαρκτο προμηθευτή. «Οι συναλλαγές ήταν εικονικές χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών», αναφέρεται στη δικογραφία.

Ο κύριος «Πουτσίδης»

Οι εμπλεκόμενοι αστειεύονταν μεταξύ τους με τα ονόματα των δήθεν αποστολέων χρημάτων στην Ασία, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, υπάλληλος της FF Group APAC φέρεται να έλαβε εντολή από διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην Ασία, μέσω email, να στείλει διαθέσιμα με πλαστογραφημένα τραπεζικά statements.

Μεταξύ τους ακολουθεί η κάτωθι στιχομυθία:

Υπάλληλος: ΟΚ, αν μου πουν ντε και καλά να βάλω όνομα και επίθετο κάπου τι να γράψω;

Διευθυντής: Αν σε αφήσουν απλά γράψε Alpha και δώσε μία μούφα τηλεφώνο

Υπάλληλος: Δεν μου είπες ποιος να βάλω ότι το στέλνει

Διευθυντής: Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης»

Υπάλληλος: ΟΚ. Το έστειλα σήμερα το πρωί με εξπρές. Δεν μου ζήτησαν άλλα στοιχεία, μόνο αν το έστελνα συστημένο θα έπρεπε να δώσω τον αποστολέα. Μου είπαν σε μία εβδομάδα θα φτάσει

Διευθυντής: Σε ευχαριστώ Πουτσίδη μου

Όπως προκύπτει από την δικογραφία, η διοίκηση της FF Group APAC, σε μία προσπάθεια να καλύψει τα ίχνη της απάτης, φέρεται να αφαίρεσε από υπάλληλο της τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, επιστρέφοντάς τον τέσσερις ημέρες αργότερα με διαγραμμένα τα επίμαχα αρχεία.

Πώς φούσκωναν τα μεγέθη

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, εντοπίστηκαν τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών, οι οποίες ξεκινούν από το 2001.
Η δεύτερη φάση αφορά την περίοδο 2007-2015 (έμμεσες εικονικές συναλλαγές). Από το 2015 η παραποίηση οικονομικών στοιχείων προσέλαβε διαστάσεις  και  οι ισολογισμοί δεν είχαν πλέον καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς εφαρμόσθηκε το σύστημα  "Merry-go-round" (στα αγγλικά το παιχνίδι "γύρω-γύρω όλοι"): Τα εμπορεύματα πωλούνταν από τη μία εταιρεία του ομίλου σε άλλη ή σε συνεργαζόμενες, όλες έγραφαν τζίρο και οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου εμφανίζονταν οχταπλάσιες(!) από τις πραγματικές.

"Οι συναλλαγές ήταν εικονικές χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών" αναφέρει χαρακτηριστικά η δικογραφία.
Μέσω των εικονικών συναλλαγών, ο τζίρος του υπο-ομίλου της FF Group Sourcing εκτιμάται ότι είχε αυξηθεί ψευδώς κατά 863 εκατ. δολ. ή περίπου 799 εκατ. ευρώ.

Η FF ως όμιλος (Ευρώπη και Ασία) εμφάνισε το 2016 πωλήσεις 1,337 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 911 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται ότι πουλήθηκαν στην Ασία μέσω της FF Group Sourcing. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι από τα 911 εκατ. τα 799 εκατ.- δηλαδή το 88%(!) - ήταν εικονικά.

Ο ενοποιημένος τζίροςπου εμφάνισε ο όμιλος το 2016 ήταν κατά 58% ανύπαρκτος!