Επιχειρήσεις

Folli Follie: Αρχίζει επίθεση από τους ομολογιούχους!


Η περίοδος του... περιμένουμε και βλέπουμε φαίνεται ότι τελειώνει για τους ομολογιούχους της Folli Follie, καθώς το δράμα της εισηγμένης κορυφώνεται και οι πιστωτές σχεδιάζουν τις νομικές τους ενέργειες, με ορατό το ενδεχόμενο να ζητήσουν την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, ένας από τους σημαντικότερους αγοραστές του ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ, που λήγει τον Ιούλιο του 2019, έχει ήδη απευθυνθεί σε κορυφαίο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου, την Latham & Watkins, για να προετοιμάσει τις νομικές του ενέργειες κατά της FF Group.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα κατά τη λήξη του ομολόγου δεν είναι πλέον απίθανο, παρά τις διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση της FF Group ότι υπάρχουν τα διαθέσιμα για να εξυπηρετούνται κανονικά οι υποχρεώσεις.

Ήδη από τα τέλη Απριλίου, στην ενημέρωση των αναλυτών από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, αναλυτής της Imperial Capital είχε ρωτήσει αρκετά επίμονα τον CEO (ο οικονομικός διευθυντής δεν είχε δώσει το "παρών" στην τηλεδιάσκεψη), τι σκέφτεται να κάνει με τη λήξη του ομολόγου τον Ιούλιο του 2019. Ο ίδιος αναλυτής είχε θέσει ερώτηση και για τα διαθέσιμα, ζητώντας να πληροφορηθεί πώς ακριβώς μοιράζονται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Οι απαντήσεις που είχε δώσει τότε ο κ. Κουτσολιούτσος ήταν εμφανώς αμήχανες και ασαφείς. Για τη λήξη του Ιουλίου 2019 είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιούσε και "δύναμη πυρός" που πήρε από άλλη έκδοση ομολόγου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν, ενδεχομένως, ομολογιούχοι θα επιδιώξουν να κινηθούν πολύ γρήγορα, αξιοποιώντας και ρήτρες των τίτλων, οι οποίες τους επιτρέπουν να ζητήσουν πρόωρη αποπληρωμή, ακόμη και αν δεν υπάρχει γεγονός αθέτησης (μη πληρωμή τόκων).

Προς το παρόν, όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη της αγοράς, η κατάσταση εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν και πώς θα βγει ο όμιλος από την περιπέτεια που άρχισε στις 4 Μαϊου, με τη δημοσίευση της έκθεσης της QCM.

Η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει πλέον μόνο ένα επανέλεγχο στα βιβλία της, με εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά από χθες βρίσκεται μπροστά σε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο με βάση δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί.

Πρόκειται για έλεγχο με βάση το άρθρο 40 του νόμου περί ΑΕ, ο οποίος διατάσσεται, ύστερα από προσφυγή της Ε.Κ., "εάν πιθανολογούνται πράξεις που παραβιάζουν διατάξεις των νόμων ή του καταστατικού της εταιρείας ή αποφάσεις της γενικής συνέλευσης".

Πρόκεται για μια πολύ σοβαρή διαδικασία, που δεν θα έχει σχέση με το "στοχευμένο" έλεγχο, τον οποίο προσπάθησε να μεθοδεύσει η διοίκηση Κουτσολιούτσου, αλλά εμποδίσθηκε από την Ε.Κ. με τη χθεσινή της απόφαση να μη γίνει δεκτή η σύμβαση με την Ernst & Young.

Ένα ακόμη άκρως ανησυχητικό στοιχείο για τους ομολογιούχους είναι το γεγονός ότι, όπως αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση η Ε.Κ., είναι ότι η διοίκηση της εισηγμένης «δεν έχει έως σήμερα προσκομίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας -Ειρηνικού».