Ελλάδα

Φλέγκερ: Στρατηγική η σημασία Αλεξανδρούπολης για ΝΑ Μεσόγειo


Ένα «εκπληκτικό μέλλον» για τη Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα τη βόρεια Ελλάδα «βλέπει» ο απερχόμενος πρόξενος των ΗΠΑ Γκρέγκορι (Γκρεγκ) Φλέγκερ, ο οποίος αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη για την Ουάσιγκτον «ύστερα από δύο υπέροχα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Βλέπω ένα εκπληκτικό μέλλον για τη Θεσσαλονίκη! Παρά το γεγονός ότι έφτασα στην Ελλάδα τη στιγμή που έβγαινε από μια πραγματικά επώδυνη περίοδο και παρά το γεγονός ότι περνάμε μια άλλη επώδυνη περίοδο με την πανδημία, το μέλλον της Θεσσαλονίκης παραμένει λαμπρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης, εκτιμώντας πως αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την ίδια την καθημερινότητα στην πόλη.

«Υπάρχει μια διαφορετική νοοτροπία για το τι είναι η Θεσσαλονίκη και πού πηγαίνει, μεταξύ των ίδιων των Θεσσαλονικέων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως τόσο ο ίδιος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ όσο και η Ουάσιγκτον, «είμαστε όλοι επικεντρωμένοι στη στήριξη αυτού του οράματος για τη Θεσσαλονίκη και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε την τελευταία διετία».

«Στη ΔΕΘ του 2018 φυτέψαμε τους σπόρους της ανάπτυξης»

Ο Γκρεγκ Φλέγκερ έκανε το «ντεμπούτο» του ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αρχής στη Θεσσαλονίκη σε μια κομβική στιγμή, την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το 2018, που άφησε ως ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πόλη τον ερχομό μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.

«Εάν το σκεφτεί κανείς σαν μια διαδικασία σποράς, η ΔΕΘ 2018 και η αμερικανική παρουσία σ' αυτή ήταν μια προσπάθεια να φυτευθούν κάποιοι σπόροι ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Κι αυτό που είδαμε εδώ με τις επενδύσεις της Cisco, της Pfizer, της Deloitte είναι ότι αυτοί οι σπόροι μεγαλώνουν και μας δίνουν έναν "κήπο" με δυναμική, όπου μπορεί κανείς να δει επιτέλους τους καρπούς να αναπτύσσονται». Μάλιστα, όπως ανέφερε, «σε μια τόσο σύντομη περίοδο δύο ετών το να δεις κάτι τέτοιο να καρποφορεί είναι φανταστικό και καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η σπορά και πόσο γόνιμο είναι το έδαφος».

Θεωρεί, δε, ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης και προτρέπει σε συνέχιση των προσπαθειών προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. «"Δένοντας" αυτές τις επενδύσεις με τις προσπάθειες που γίνονται από τις τοπικές αρχές αλλά και την κεντρική κυβέρνηση σε τομείς όπως -επί παραδείγματι- η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ή το ThessINTEC, και διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει η ενσωμάτωση του τρομερού δυναμικού από τους φίλους μας στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ καθώς και από τα ιδιωτικά αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Ανατόλια), όλα αυτά φέρνουν εγγύτερα το επόμενο βήμα στην όλη διαδικασία», σημείωσε.

Στρατηγική η σημασία της Αλεξανδρούπολης για όλη τη ΝΑ Μεσόγειο

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγα μόλις 24ωρα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στην Αλεξανδρούπολη (την πέμπτη, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος), ο κ. Φλέγκερ επαναβεβαίωσε τη «στρατηγική σημασία» της πόλης για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Η Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική, στρατηγικά, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γι' αυτό και ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού (για το λιμάνι)», τόνισε.

Ειδικότερα, δε, για το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όσο και γι' αυτό της Καβάλας, ο Αμερικανός πρόξενος, αφού εξήγησε ότι δεν θέλει να προβεί σε καμία πρόβλεψη σε ό,τι αφορά την έκβαση του διαγωνισμού σεβόμενος τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της δημόσιας αυτής διαδικασίας, σημείωσε: «είμαστε προφανώς αισιόδοξοι ότι αυτές οι στρατηγικές υποδομές σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας θα συνεχίσουν -υπό όποιον κι αν καταλήξουν στο πλαίσιο της (διαγωνιστικής) διαδικασίας, να παίζουν ρόλο στη διασφάλιση και ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας αλλά και στην ενσωμάτωση της ευρύτερης περιοχής σ' αυτή την ενισχυμένη διατλαντική δυτική συμμαχία».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «αυτό που έχουμε δει από την (ελληνική) κυβέρνηση, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι μια δέσμευση στο άνοιγμα της Ελλάδας στο "επιχειρείν" και στη διαφάνεια, καθώς και στη δημιουργία ενός πεδίου που θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές προοπτικές όχι μόνο της βόρειας Ελλάδας αλλά της Ελλάδας ευρύτερα, και θα ανοίξει τον δρόμο στις αμερικανικές επιχειρήσεις να έρθουν στη χώρα».

Στον Έβρο η Ελλάδα επέδειξε ώριμη στάση

Ερωτηθείς για τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο και αν ο ίδιος ως διπλωμάτης με έδρα τη Θεσσαλονίκη ανησύχησε σε κάποια στιγμή για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο», ο απερχόμενος Αμερικανός πρόξενος υπογράμμισε την πίστη του στην αρχή της διπλωματίας ως μέσο επίλυσης διαφορών και εξήρε τη στάση που επέδειξε η Ελλάδα.

«Εναποθέτω την πίστη μου στην εμπιστοσύνη που έχω στη διπλωματία και αυτό είναι που παροτρύναμε και την κυβέρνηση της Ελλάδας να κάνει, να εμπιστευτεί τη διπλωματία, και είμαστε πολύ χαρούμενοι από το πώς προσέγγισε την κατάσταση τόσο τον Μάρτιο όσο και στη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων», τόνισε, εξηγώντας -μεταξύ άλλων- ότι η Ελλάδα επέδειξε ώριμη στάση. «Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον και δεν πρόκειται να το κάνω. Άκουσα πολλές φορές τον πρέσβη να λέει πως δεν μπορείς να επιλέξεις τη γεωγραφία σου, δεν μπορείς να επιλέξεις τους γείτονές σου. Θα πω ότι έχω εντυπωσιαστεί από τους Έλληνες διπλωμάτες συναδέλφους μου και τους εύχομαι ό,τι καλύτερο καθώς συνεχίζουν αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή», προσέθεσε.

Η αγάπη για το Άγιο Όρος και η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων

Για τον Αμερικανό διπλωμάτη, η διετής παραμονή στην Ελλάδα -και δη στη Θεσσαλονίκη- ήταν εξόχως διδακτική, όπως λέει, σε ό,τι αφορά τη θρησκεία με την ευρεία έννοια του όρου. «Επισκέφθηκα αρκετές φορές το Άγιο Όρος και θα το επισκεφθώ μια τελευταία φορά για να διδαχθώ από πολλούς από τους μοναχούς εκεί», ανέφερε.

 Διδακτική ήταν και η εμπειρία του από τη Θράκη, αφού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον μητροπολίτη Παντελεήμονα όσο και με τον μουφτή Μπιλάλ (Καρά Χαλήλ) και, όπως χαρακτηριστικά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «με χαρά διαπίστωσα από τις συζητήσεις που είχα πως τίποτα δεν έχει αλλάξει παρά τις διεθνείς εντάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο κάθε κοινότητα ζει και συνυπάρχει (με την άλλη), με αμοιβαία στήριξη, δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει. Το βρίσκω αυτό εξαιρετικά ελπιδοφόρο».

Προσέθεσε επίσης πως «με τη μουσουλμανική κοινότητα τόσο εδώ (στη Θεσσαλονίκη) όσο και στην Αθήνα έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Μας ενθαρρύνει συνεχώς το έργο τους και το έργο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του λαού της Ελλάδας για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης που υπάρχει στη χώρα».

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο

Ειδική αναφορά έκανε ο Αμερικανός πρόξενος, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην «υπέροχη ευκαιρία» που είχε να γίνει φίλος με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, να μάθει για «τη δύσκολη ιστορία της εβραϊκής κοινότητας» αλλά και να συζητήσει μαζί του για τα σχέδια ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, η ολοκλήρωση του οποίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα είναι πολύ σημαντική για την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι όλα τα ζητήματα σχετικά με το Μουσείο -είναι όλα γραφειοκρατικής φύσεως- θα επιλυθούν», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μαθαίνουμε την ιστορία μας και να τη μοιραζόμαστε με τις μελλοντικές γενιές. «Μπορείς να δεσμευθείς για το "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ", μόνο εάν καταλαβαίνεις τι λες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η «dream team» των συνεργατών του, η θέα από τον Χορτιάτη και το... παστίτσιο που λάτρεψε η κόρη του!

Ο Αμερικανός πρόξενος αποχωρεί από τη Θεσσαλονίκη γεμάτος εικόνες και εμπειρίες παρά το βραχύ διάστημα παραμονής του στην πόλη. Αυτό που θα «πάρει» μαζί του είναι η ζεστασιά των ανθρώπων που γνώρισε, η θέα ψηλά από τον Χορτιάτη, όπου συνήθιζε ν' ανεβαίνει όταν ήθελε να «αδειάσει» το μυαλό του από την ένταση της ημέρας, αλλά και η ...συνταγή για το παστίτσιο αφού είναι, όπως χαρακτηριστικά λέει, «μακράν το αγαπημένο φαγητό» της κόρης του!

Κάνοντας απολογισμό της θητείας του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Φλέγκερ στάθηκε ιδιαίτερα στους συνεργάτες του στο προξενείο, τη δική του «dream team» καθώς, όπως τόνισε, πίσω από έναν επικεφαλής πάντα βρίσκεται μια ολόκληρη ομάδα που κάνει όλη τη δουλειά. «Η ομάδα που έχουμε εδώ, στο προξενείο, κάνει δουλειά για δεκάδες ανθρώπους, κι αυτό θα πρέπει να τύχει ανάλογης αναγνώρισης», υπογράμμισε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, επίσης, στις τοπικές Αρχές (τον πρώην και τον νυν δήμαρχο, τον περιφερειάρχη), τους ανθρώπους της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί, τους ανθρώπους του Ανατόλια, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, της ΧΑΝΘ, του EduAct, της Α21, του Digital Communication Network, τους συνεργάτες στο Xanthi Tech Lab και πολλούς άλλους, με τους οποίους «έδεσε» τη διετή παρουσία του στην πόλη.

Ο Γκρεγκ Φλέγκερ αποχωρεί από τη Θεσσαλονίκη αύριο, Κυριακή 2 Αυγούστου, και επιστρέφει στην Ουάσιγκτον. Θα τον διαδεχθεί ως γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη η Ελίζαμπεθ Λι (Elisabeth Lee), η οποία αναμένεται στην πόλη το επόμενο διάστημα.