Οικονομία

Fitch: Θετική αλλά και με προβλήματα η συμφωνία του Eurogroup


Θετική αλλά και προβλήματα βλέπει την απόφαση του Eurogroup  για το χρέος της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Ειδικότερα, ο οίκος χαρακτηρίζει θετική για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους τη συμφωνία του Eurogroup, τονίζοντας ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις του οίκου για «υβριδική καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα με αυστηρούς όρους.

Σύμφωνα με τον Fitch, η συμφωνία ναι μεν «βελτιώνει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» του δημόσιου χρέους, αλλά η δέσμευση της Αθήνας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 μπορεί να προκαλέσει «πολιτικές προκλήσεις» στο μέλλον, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

«Στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν μεταστροφές, μερικώς, στις [εφαρμοζόμενες] πολιτικές», σημειώνει ο οίκος στην ανάλυσή του, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων καθώς ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και πιστωτών θα συνεχίζεται.

Ο οίκος σημειώνει ότι το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» και η επιμήκυνση των δανείων του δεύτερου Μνημονίου θα διευκολύνουν την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, και θα περιορίσουν τις δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση του χρέους.

Επισημαίνει πως η συμφωνία του Eurogroup έρχεται τη στιγμή που οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή και η απασχόληση ενισχύονται, παρά το γεγονός ότι η συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική περιορίζει την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η οικονομία δεν αντιμετωπίζει προκλήσεις. Ένα από τα μελανά σημεία, σημειώνει ο Fitch, είναι ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες, αλλά και οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, προσθέτει, είναι κρίσιμη για την τόνωση της μέσης αναπτυξιακής προοπτικής, την οποία επί του παρόντος υπολογίζεται στο 1,5% του ΑΕΠ ετησίως σε βάθος χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Fitch αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να προβεί σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας τους επόμενους μήνες. Η ανάλυση δεν περιέχει ευθεία αναφορά σε κάτι τέτοιο, όμως ο οίκος έχει θετική προοπτική για την Ελλάδα και σημειώνει ότι η ρύθμιση του Eurogroup συνάδει με τις προσδοκίες του. Η επόμενη πιστοληπτική αξιολόγηση θα γίνει στις 10 Αυγούστου.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα