Αγορές

Fitch: Άρση των capital controls σημαίνει χρεωκοπία των ελληνικών τραπεζών


 Η διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να μην καταρρεύσουν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Αυτό επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος Fitch, που επιβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας (Restricted Default-RD). Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει την ουσιαστική πρόοδο στα πιστωτικά μεγέθη των τραπεζών από τον Ιούνιο του 2015.

Ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (RD) τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για την Εθνική, την Πειραιώς, τη Eurobank και την Alpha Bank, ενώ επιβεβαιώνονται σε f και τα Viability Ratings των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η αξιολόγηση RD αντανακλά την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εξυπηρετούν ένα σημαντικό κομμάτι των βασικών υποχρεώσεών τους, δεδομένου ότι δραστηριοποιούνται υπό καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) στην ανάληψη καταθέσεων.

Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει, επίσης, τα υψηλά επίπεδα πιστωτικού κινδύνου, λόγω των κακών προοπτικών ανάκαμψης σε περίπτωση αθέτησης χρέους, δεδομένης της χαμηλής ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και τα υψηλά επίπεδα των προνομιούχων υποχρεώσεων (που περιλαμβάνουν κυρίως ασφαλισμένες καταθέσεις) και την επιβάρυνση του ενεργητικού. 

Επιπλέον, η επιβεβαίωση του «Viability Rating» σε f απηχεί τη θέση της Fitch πως οι τράπεζες αυτές θα χρεοκοπούσαν αν αίρονταν οι περιορισμοί στις καταθέσεις.

Ο οίκος Fitch αναγνωρίζει την ουσιαστική πρόοδο στα πιστωτικά μεγέθη των τραπεζών από τον Ιούνιο του 2015.  Σημειώνει μάλισται ότι ανακεφαλαιοποίηση τους επέτρεψε να βελτιώσουν το πρόβλημα των προβλέψεών τους για επισφαλείς απαιτήσεις και να ενισχύσουν την κεφαλαιοποίησή τους.

Παράλληλα, βελτιώθηκαν σε κάποιο βαθμό οι θέσεις της ρευστότητάς τους, λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, τη βελτίωση της αντίληψης του κινδύνου μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, και τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία που έλαβαν από την ανακεφαλαιοποίηση