Πολιτική

Financial Times: Ζητούν την παραίτηση Θωμόπουλου


Την επικείμενη παραίτηση του Άνθιμου Θωμόπουλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Πειραιώς σχολιάζουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή αποτελεί σημάδι ότι οι πιστωτές προσπαθούν να επιταχύνουν την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου.

Η απροσδόκητη αυτή κίνηση από μέρους του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γ. Μιχελή ήλθε εν μέσω αυξανόμενης πίεσης στις τράπεζες να διευθετήσουν το μη εξυπηρετούμενο χρέος που συσσωρεύθηκε κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου της οικονομικής κρίσης. 

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την σύσταση του fund από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010 που ζητήθηκε η απομάκρυνση ανώτατου τραπεζικού στελέχους. 

Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, το Fund παρακολουθεί από πολύ κοντά τις ελληνικές τράπεζες. 

“Είναι η πρώτη φορά που το ΤΧΣ έδειξε τα δόντια του”, ανέφερε χαρακτηριστικά ένας τραπεζίτης προσκείμενος στο θέμα. “Δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις με στόχο την ολική αναμόρφωση των ανωτάτων διοικήσεων των μεγάλων τραπεζών”. 

Σημειώνεται πως η Πειραιώς είναι ο κάτοχος του μεγαλύτερου μεριδίου του μη εξυπηρετούμενου χρέους, σχεδόν του 50%, συγκριτικά με τους υπόλοιπους τρεις μεγάλους δανειστές της Ελλάδας, την Alpha Bank, την Εθνική και τη Eurobank. 

Ο κ. Θωμόπουλος βρίσκεται στην κεφαλή της Πειραιώς από το 2013, ενώ από το 1998 έως το 2012 εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, σε διάφορες διευθυντικές θέσεις.

Η Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, συνεπώς έχει σαφώς μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων έναντι των άλλων τραπεζών, ξεπερνώντας από μόνη της το 30% της εγχώριας αγοράς. Αναλογικώς λοιπόν, προκύπτουν και μεγαλύτερες νέες κεφαλαιακές ανάγκες, μετά από τα stress tests. Στο πλαίσιο των αναγκών αναδιάρθρωσης της οικονομίας που γέννησε η κρίση, τα τελευταία 3 χρόνια η Πειραιώς απορρόφησε άλλες 6 τράπεζες, με διαφορετικά χαρτοφυλάκια δανείων και πιστωτικών κριτηρίων και διαφορετική έως τότε διοικητική στρατηγική.