Επιχειρήσεις

Φεύγει από τη Ρουμανία και η Eurobank


 Αποχωρεί και η Eurobank από την τραπεζική αγορά της Ρουμανίας, προχωρώντας σε πώληση της θυγατρικής Bancpost, μετά την Εθνική Τράπεζα, που τον προηγούμενο μήνα πούλησε τη Banca Romaneasca. Την Τετάρτη, 9 Αυγούστου θα κατατεθούν στη διοίκηση της Eurobank οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της ρουμανικής θυγατρικής, με την τελική επιλογή του αγοραστή της τράπεζας να γίνεται στις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Capital.

Ο νέος αγοραστής αποβλέπει στην απόκτηση ενός ενεργητικού 2,6 – 2,8 δισ. ευρώ, καθώς σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από το συνολικό ενεργητικό της Bancpost, ύψους 3,2 δις. ευρώ, θα εξαιρεθούν διασυνοριακά δάνεια 600 – 800 εκατ. ευρώ, τα οποία η Eurobank θα δώσει προς διαχείριση.

Δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της Bancpost αναμένονται από δύο τράπεζες και δύο funds, στα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνεται η ουγγρική OTP, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως ο βασικός διεκδικητής της Bancpost, με στόχο μάλιστα τη συγχώνευσή της με τη Banca Romaneasca της Εθνικής Τράπεζας. 

Η OTP φέρεται να είναι πλέον εκτός κούρσας, μετά το «φρένο» που έβαλε στα επεκτατικά σχέδια των Ούγγρων στη ρουμανική αγορά η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας, μετά την πρόσφατη εξαγορά της Banca Romaneasca, καθώς θεώρησε ότι με μία ακόμη συγχώνευση η OTP θα αποκτούσε δυσανάλογα μεγάλη θέση στην τοπική αγορά. 

Ο εμπορικός τραπεζικός τομέας έβαλε τις βάσεις του στη Ρουμανία πριν από 26 χρόνια και η Bancpost, από την ίδρυσή της τον Ιούλιο του 1991, αποτέλεσε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα και από τους σημαντικότερους πυλώνες της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας στη χώρα. Με πάνω από 1 εκατομμύριο πελάτες, η τράπεζα κατέχει την όγδοη θέση σε καταθέσεις και χορηγήσεις, απασχολεί πάνω από 2.200 εργαζόμενους, διαθέτει δίκτυο 148 καταστημάτων και 7 business centers, ενώ είναι από τους leaders στην τοπική αγορά του πλαστικού χρήματος.

Στις 26 Ιουλίου η Banca Romaneasca πέρασε στα χέρια της OTP, με την ουγγρική τράπεζα να αποκτά ένα ενεργητικό 1,1 δις. ευρώ, δίκτυο 109 καταστημάτων και 5 επιχειρησιακών κέντρων και προσωπικό 1.193 ατόμων. Η ολοκλήρωση της πώλησης αυτής αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της πωλήτριας Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 5 μονάδες βάσης και θα ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και την αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού.