Πολιτική

Φαρμακοποιοί εναντίον Κυβέρνησης


Κατατέθηκε χθες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) αίτηση ακύρωσης /αναστολής κατά της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών στις εταιρείες φαρμακείων σε ποσοστό μέχρι και 99% καθώς και την χορήγηση αδειών στους ιδιώτες, κατά παράβαση του Ενωσιακού Δικαίου και δη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά παράβαση της ελληνικής φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Σε συνέντευξη που παρέθεσε χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου  κ. Κωνσταντίνος Λουράντος και στην οποία παραβρέθηκαν ο  πρόεδρος της PGEU k. Jan Smits, και η γεν.γραμματέας της PGEU κυρία Jurate Svarcaite, ο κ. Λουράντος κατήγγειλε την απόφαση της Κυβέρνησης για απελευθέρωση των καναλιών διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ.). Να θυμίσουμε ότι με την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου ένα ποσοστό των ΜΗΣΥΦΑ τα οποία θα ονομάζονται ΓΕΔΙΦΑ, θα μπορούν να πωλούνται από άλλα σημεία πώλησης εκτός φαρμακείου.

Ο κ. Λουράντος επεσήμανε χθες, ότι η κίνηση αυτή θα επιφέρει επιβάρυνση μέχρι και 90% στην τσέπη των πολιτών και πως πριν κάνει κάτι τέτοιο το κράτος θα πρέπει να πατάξει τα φαινόμενα ανακοστολογήσεων προς τα πάνω, προκειμένου αργότερα να φανούν μειωμένες οι τιμές. Μάλιστα, είπε πως τα πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα ήδη φαίνονται στην αγορά. Παρουσιάζεται δηλαδή το φαινόμενο να εκλείπουν από την αγορά προϊόντα και στην θέση τους να εμφανίζονται νέα με διαφορετικές  συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από 30 -163%.

Τρανό παράδειγμα ο ακόλουθος πίνακας:

Ο κ. Λουράντος τόνισε την ανάγκη να κατανοήσουν όλοι ότι τα φάρμακα αυτά, έχουν σοβαρές αντενδείξεις και η άκριτη χρήση τους θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες. 

Για παράδειγμα όπως είπε, η  εφεδρίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως ως ρινικό αποσυμφορητικό και χορηγείται ως ΜΥΣΥΦΑ, αντενδείκνυται ή χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις σε συγχορήγηση με φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης, το μη-στεροειδές-αντιφλεγμονώδες ιβουπροφένη αντενδείκνυται σε συγχορήγηση με αντιθρομβωτικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα, ενώ η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) έχει σοβαρές ως θανατηφόρες επι- πτώσεις στην υγεία του λήπτη (π.χ. ηπατοτοξικότητα), αν λαμβάνεται χωρίς φαρμακευτική συμβουλή. Ενοχοποιείται από τον Π.Ο.Υ. ως η πρώτη αιτία ηπατοτοξικότητας στη Δύση. Παρόλα αυτά, χορηγείται ως ΜΥΣΥΦΑ. 

Ανάλογα, σοβαρές αντενδείξεις και παρενέργειες έχουν δραστικές ουσίες που περιέχονται σε ΜΥΣΥΦΑ (ορλιστάτη, ρανιτιδίνη, λοπεραμίδη, βισακοδύλη, ακυκλοβίρη κ.λπ.). Θα μπορούσε να αφιερώσει κάποιος πολλές σελίδες για να τις απαριθμήσει όλες, όπως είπε ο κ. Λουράντος. 

Σύμφωνα με έρευνα του FDA στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New York Times, το 2006 προκλήθηκαν 450 θάνατοι από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, λόγω κακής χρήσης παρακεταμόλης και 790 από γαστρεντερική αιμορραγία εξαιτίας λήψης ιβουπροφένης. Η διάθεση όλων αυτών των φαρμάκων δεν μπορεί να γίνεται άκριτα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ. Επομένως η συμβουλή του επιστήμονα φαρμακοποιού ή του γιατρού είναι απαραίτητη και καθοριστική. Εξάλλου, όπως είπε,  η σχέση φαρμακείου – φαρμακοποιού αποτελεί την εγγύηση για την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου.

Όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ έχει ανακοινώσει πως «οι μελέτες δεν αποδεικνύουν καμιά μείωση μετά την απελευθέρωση των τιμών στα ΟΤC». Επίσης, η ίδια Επιτροπή έχει αναφέρει  ότι η κατάργηση των κριτηρίων εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, φαίνεται πως ωφέλησε την προσβασιμότητα των αστικών πληθυσμών και συγκεκριμένες ομάδες επιχειρηματιών.

Άρα, όπως όλα δείχνουν, το φαρμακείο αποτελεί τον κόμβο ασφαλείας στην διακίνηση των φαρμάκων και ο φαρμακοποιός τον απαραίτητο σύμβουλο για θέματα υγείας.

Αναφορικά με το θέμα της προσβασιμότητας, μελέτη της Stochasis δείχνει ότι η Δανία έχει τη χαμηλότερη αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα την υψηλότερη. «Επομένως όταν έχουμε την μεγαλύτερη αναλογία, σε τι θα ωφελήσει το υποτιθέμενο “άνοιγμα” του επαγγέλματος του φαρμακοποιού; διερωτάται ο πρόεδρος του ΠΦΣ».

Κλείνοντας τόνισε ότι χώρες όπως η Σουηδία επιστρέφουν τα OTC στα φαρμακεία μετά από ενδείξεις ότι αυξάνονται τα προβλήματα υγείας και οι νοσηλείες λόγω υπερκατανάλωσης. Ενώ, στην ίδια λογική βαδίζουν όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας της PGEU κα Jurate Svarcaite, η Εσθονία, η Νορβηγία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία.