Πολιτική

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να καταθέσει μία στιβαρή, μεταρρυθμιστική πρόταση διεξόδου


Την ανάγκη να υπάρξει μία πρόταση διεξόδου για την κοινωνία από την πλευρά του προοδευτικού χώρου, της δημοκρατικής παράταξης, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και εξηγεί: «Πρέπει να υπάρχει μία πρόταση όχι μόνο πώς θα χάσει την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης αλλά πώς θα έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα. Γι' αυτό και κάνουμε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος Φεβρουαρίου, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ολοκληρώσει γρήγορα τις εσωτερικές του διαδικασίες, γιατί η κοινωνία δεν περιμένει, τα προβλήματα δεν περιμένουν».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει προδώσει τους πολίτες στο επίπεδο της ασφάλειας, της ακρίβειας, του χαρατσιού στους επαγγελματίες, της αντισυνταγματικής ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων. Το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι συνταρακτικό για την Ελλάδα. Είναι ντροπή και παράλληλα είναι και σοβαρό πρόβλημα».

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις υπογράμμισε: «Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια γιατί σε μεγάλο ποσοστό είναι ταυτόχρονα και αιτήματα των πολιτών. Οι αγρότες παραπονιούνται για το μεγάλο κόστος παραγωγής, δηλαδή για το ρεύμα, τα καύσιμα, τις τιμές των λιπασμάτων, αυτό που αποκαλούμε "αισχροκέρδεια". Την ίδια κατάσταση βιώνουν τα νοικοκυριά και η βιομηχανία αλλά και ο τουρισμός και το εμπόριο. Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία τρία χρόνια με τα υπερκέρδη στην ενέργεια είναι απαράδεκτη. Δηλαδή, οι εταιρείες ρεύματος και τα διυλιστήρια κερδίζουν δισεκατομμύρια αλλά υποφέρουν όλοι οι υπόλοιποι. Οι αγρότες λένε πολύ απλά ότι αν έχουν χαμηλότερο κόστος πετρελαίου και ρεύματος θα έχει και φθηνότερα προϊόντα ο καταναλωτής στο ράφι. Άρα τα αιτήματα των αγροτών είναι απολύτως δίκαια και πρέπει γρήγορα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων μαζί με ένα αίτημα που θέτουμε κι εμείς για τη διαχείριση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να δίνεται αποζημίωση τουλάχιστον στο 100% της ζημιάς. Δεν γίνεται ένας κλάδος όπως ο αγροτικός, ο οποίος δεν έχει άλλα κεφάλαια, να μην αποζημιώνεται για τη ζημιά που υφίσταται από φυσικές καταστροφές. Και βεβαίως το ζήτημα των κόκκινων δανείων, του πτωχευτικού νόμου, όπου δεν πρέπει να χάνει ο αγρότης την αγροτική του γη. Ένα ζήτημα που αφορά και τους εμπόρους και τους βιοτέχνες. Είναι πλέον αιτήματα που έχουν όλοι οι κλάδοι. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να ενώσει, από δικά του λάθη και επιλογές, όλους τους κλάδους».

Κριτική άσκησε και για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων: «Το αίτιο του προβλήματος είναι οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη και όχι η αγωνία των φοιτητών αν θα έχουν δημόσιο πανεπιστήμιο. Γιατί αυτό είναι το ζήτημα σήμερα: Η αγωνία των παιδιών αν θα έχουν δημόσια δωρεάν Παιδεία. Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια είναι μόνο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ότι οι διδάσκοντες είναι αποκλειστικά δημόσιοι λειτουργοί. Οι φοιτητές ωστόσο εύλογα ανησυχούν γιατί ο κ. Μητσοτάκης συρρικνώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο».