Κριτική με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, ασκεί ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά και να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των καμένων περιοχών».
Αντί αυτού, αναφέρει, «οι υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ ανακοίνωσαν σημεία από όσα προβλέπει ήδη το θεσμικό πλαίσιο και αρκετά από αυτά είμαστε σίγουροι ότι θα περιπλέξει περισσότερο το επιτελικό του κράτος, που αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό».
Παραπέμποντας στη σχετική αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Φάμελλος είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται. Να υποδείξει λύσεις. Αλλά και να αναλάβει το βάρος της ανασυγκρότησης του κράτους και της αναγέννησης της ελπίδας για το αύριο του τόπου μας. Είμαστε παρόντες και έτοιμοι».
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ειδικότερα, ότι ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις για την κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες «που έτσι και αλλιώς προβλέπονται στο Σύνταγμα και στο δασικό νόμο του 1979 και τώρα παραπέμπονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)», σχολιάζοντας πως «ελπίζουμε να μην περιπλέκει αλλά να απλοποιεί τις διαδικασίες, και πάνω από όλα να δεσμεύει για τη μη αλλαγή χρήσεων γης στις καμένες εκτάσεις». Πρόσθεσε ότι ανακοινώθηκε επίσης πρόθεση έργων αποκατάστασης και προστασίας, «που προϋπήρχαν ενοποιημένες σε εγκύκλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2017, αλλά με ασαφή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα, διαδικασία και χρηματοδότηση, μιας και περιμένουμε την ΠΝΠ». Ο κ. Φάμελλος συμπληρώνει ότι αυτό δημιουργεί επιπρόσθετη ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ «αν υπολογίσουμε τη μέχρι σήμερα 'αποτελεσματικότητα' του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και ότι η Εύβοια ακόμα περιμένει τα περσινά αντιπλημμυρικά έργα».
Αναφορικά με τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, δήλωσε ότι «εκτός από την προχειρότητα της εξαγγελίας και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στη δημόσια διοίκηση, δε συνοδεύεται όμως από δέσμευση άμεσης στελέχωσης και χρηματοδότησης».
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «περισσότερη σημασία έχει το ότι δεν ακούσαμε τίποτα για:
1. Δομημένη πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών με παρακολούθηση υλοποίησης και προόδου.
2. Προσλήψεις και χρηματοδότηση για τις δασικές υπηρεσίες.
3. Επανεκκίνηση του προγράμματος δασοπροστασίας που απασχολούσε 5.000 εργαζόμενους.
4. Ενιαίο ανά πληγείσα περιοχή σχέδιο αποκατάστασης δασικών οικοσυστημάτων, αλλά μια υπόσχεση τμηματικής αποκατάστασης από ανάδοχους, ακόμα και με διαφορετικές μελέτες σε τμήματα της ίδιας περιοχής.
5. Εμπλοκή και απασχόληση των τοπικών κοινωνιών στα έργα αποκατάστασης, προστασίας και δασοπροστασίας ώστε να καλυφθεί και το θέμα της απασχόλησης και της ανεργίας που θα πλήξει τις περιοχές αυτές. Και φυσικά τίποτα για την απασχόληση των επαγγελματιών του δάσους που πλήττονται άμεσα από αυτή την καταστροφή (υλοτόμοι, ρητινοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι, κλπ.)
6. Πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης για την προστασία της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος, σε έδαφος, αέρα και θάλασσα, με παράλληλη διαχείριση ειδικών αποβλήτων, που είχε δομήσει και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι.
7. Μηχανισμό παρακολούθησης της τήρησης των διατάξεων της αναδασωτέας, σε τοπικό επίπεδο με ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών στις καμένες εκτάσεις και απασχόληση του τοπικού πληθυσμού.
8. Ολιστικό πολεοδομικό χωρικό χχέδιο σε όλη τη έκταση των ΟΤΑ που επλήγησαν».