Πολιτική

Φάμελλος για ΕΛΠΕ: Απαράδεκτο να ξεπουληθεί το ποσοστό του Δημοσίου


«Περιμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει συγκεκριμένα για τον εθνικό στόχο της κλιματικής ουδετερότητας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιβεβαιώσει τη στήριξη της κυβέρνησης στην πρωτοβουλία για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που είχε αναλάβει η κυβέρνηση μας [...] αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνεχιστεί και ο κ. Μητσοτάκης καλώς το επανέφερε και το έβαλε στην κεντρική πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, και την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην ανάγκη διακοπής λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων παρατήρησε: «Αυτό είναι κάτι πολύ κρίσιμο, συνδέεται με τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, με το θέμα της δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα [...] Περιμένουμε μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της για την αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, έτσι ώστε να εξυπηρετείται αυτός ο στόχος της Ελλάδας για τη δίκαιη μετάβαση σε μια περίοδο, που θα έχουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά θα έχουμε και φθηνότερο ρεύμα, ή τουλάχιστον θα καταπολεμήσουμε την ενεργειακή φτώχεια», επισήμανε.

«Αν επρόκειτο να αντικαταστήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες με ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου -εισαγόμενου δηλαδή καυσίμου- με υψηλό κόστος για τον καταναλωτή, νομίζω πολύ πιο γρήγορα πρέπει να περάσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», εξήγησε.

«Αδιανόητη η ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής ενέργειας»

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ΔΕΗ ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αδιανόητη την ιδιωτικοποίηση και των δικτύων [σ.σ.: και τη μετατροπή τους] σε ιδιωτικά μονοπώλια», σημειώνοντας ότι «η μεταρρύθμιση που η Ευρώπη ζητούσε, για το διαχωρισμό εμπορίας και διανομής έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, σε δύσκολες μνημονιακές συνθήκες. Εμείς αναλάβαμε την πρωτοβουλία αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης, με στόχο να γίνονται επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, για να έχει φθηνότερο καύσιμο ο πολίτης».

«Δεν μιλήσαμε ποτέ για ιδιωτικοποίηση του δικτύου. Αν ποτέ υπάρξει ιδιωτικοποίηση του δικτύου, π.χ. της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι προφανές ότι το κίνητρο του όποιου ιδιοκτήτη θα είναι το κέρδος και όχι η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ανέφερε.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την εκτίμηση του υπουργού Περιβάλλοντας και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ότι η έκθεση του ορκωτού λογιστή Ernst & Young για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ θα είναι θετική, ο κ. Φάμελλος παρατήρησε ότι «έρχεται τώρα να διαψεύσει ουσιαστικά την έντονη καταστροφολογική καμπάνια, που έκανε τις πρώτες ημέρες για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις [...] που επιβλήθηκαν και που είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη μεσαία τάξη, την επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά».

«Δεν πρέπει να παίζουμε με τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών και να τις χρησιμοποιούμε για πολιτική κατανάλωση. Υπήρχαν ήδη δρομολογημένα μέτρα, που θα δίνανε ρευστότητα 400 εκατομμυρίων στη ΔΕΗ, όπως επίσης υπάρχουν και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που θα δώσουν από την Πολιτεία άλλα 200 εκατομμύρια. Αυτά ήταν αρκετά. Το μεγάλο ζήτημα για τη ΔΕΗ είναι πώς θα αντεπεξέλθει στην πρόκληση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πώς δεν θα δημιουργηθεί δυσμενής ανταγωνισμός για τη ΔΕΗ και τους πελάτες της από πιθανή μεγάλη ιδιωτικοποίηση και των μονάδων και των δικτύων. Σε αυτά δεν έχει απαντήσει ο κ. Χατζηδάκης», τόνισε.

«Απαράδεκτο να ξεπουλήσει το Δημόσιο το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ»

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «ήταν μια επιχείρηση κερδοφόρος και κατά την περίοδο 2015-2019, παρουσίασε ρεκόρ κερδοφορίας», διερωτώμενος «αν στην περίπτωση της ΔΕΗ η κυβέρνηση μιλάει για ιδιωτικοποίηση επειδή τάχατες έχει ζημίες, στην περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων, που αρχίσαμε να έχουμε πολλά κέρδη, για ποιον λόγο να τα ιδιωτικοποιήσουμε, εφόσον αποδίδουν κέρδη».

«Είναι τραγικό, ενώ ήδη έχει διαρρεύσει στην αγορά ότι ο Όμιλος Λάτσης, που συμμετέχει επίσης στα Ελληνικά Πετρέλαια, δεν προτίθεται να δώσει τμήμα των μετοχών του για στρατηγικό επενδυτή, όπως είχαμε συμφωνήσει, να πάει το Δημόσιο και να ξεπουλήσει το ποσοστό του. Αυτό νομίζω ότι είναι απαράδεκτο», τόνισε.

Ερωτηθείς για την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι «δυσμενής εξέλιξη η διυπουργική ανακοίνωση πως το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ». «Αυτή η μονάδα που προχωρούσε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, γίνεται ιδιωτική. Θέλουμε να το μάθουμε αυτό, ποιος φορέας αυτοδιοικητικός, ποιοι δήμοι πήραν απόφαση να έχουν μια ιδιωτική μονάδα απορριμμάτων στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, όταν αυτό ήδη προχωρούσε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Υπήρχαν και υπάρχουν εθνικοί και δημόσιοι πόροι, έτσι ώστε το έργο αυτό να γίνει προφανώς από ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία, να χρησιμοποιήσουμε ιδιωτική τεχνογνωσία για τη λειτουργία του και την άρτια αποτελεσματικότητά του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την ανάγκη να πληρώνουμε την υπεραξία του δανεισμού», διευκρίνισε.