Η συντριβή στις εκλογές φέρνει αναπόφευκτα "φαγωμάρα", εσωκομματικές τριβές - μέχρι και συντροφικά "μαχαιρώματα" -στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμμέσως και ακροθιγώς θίγεται το θέμα ηγεσίας.Ολοι συμφωνούν πάντως ότι πρέπει να συζητηθούν σε βάθος τα αίτια της μεγάλης ήττας και να επιχειρηθούν οι αναγκαίες αλλαγές στην πολιτική στρατηγική και στη δημόσια εικόνα του κόμματος.
Ενα ακόμη επεισόδιο στη υποβόσκουσα εμφύλια σύρραξη είναι η επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα η πρώην περιφερειάχηςΑττικής Ρένα Δούρου κατά του συντρόφου της στον ΣΥΡΙΖΑ ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του ότι πρέπει να βγούν μπροστά και να πλαισιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα στη νέα εκλογική μάχη προβεβλημένα και επιτυχημένα στελέχη όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πήγαν πολύ καλά στη σταυροδοσία των εκλογών.
Η δήλωση ερμηνεύθηκε ως πρόταση να προστεθούν στο ηγετικό σχήμα "υπαρχηγοί" του Αλέξη Τσίπρα, αφού εκείνος δεν "τράβηξε" στις εκλογές.
Η πρώην περιφερειάρχης μίλησε στον Alpha Radio 989, όπου είπε μεταξύ άλλων:
Οι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη, είναι στην καλύτερη περίπτωση αηδιαστικές - για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε με ένα διπλό μέτωπο, να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία"
Οσον αφορά τα αίτια της μεγάλης ήττας η κ. Δούρου είπε:
"Δεν πρέπει απλά να επιχειρήσουμε, αλλά να βιαστούμε να συζητήσουμε την αιτία αυτής της ήττας. Αύριο έχουμε Κεντρική Επιτροπή για να ξεκινήσει η ανάλυση των αιτιών. Δεν είναι μία, είναι αρκετές. Πρέπει να δούμε τη χαμηλή συσπείρωση του κόμματος, την ψήφο των νέων, την ψήφο μιας σειρά επαγγελματικών κατηγοριών, των κεντρώων ψηφοφόρων. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να μην είναι αυτές οι κουβέντες επιδερμικές, αυτό πρέπει να είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συζήτησης που θα πρέπει να κρατήσει".
Υπέρ Τσίπρα
Απαντώντας σε ερωτήσεις αν μετά την ήττα τίθεται θέμα ηγεσίας, η πρώην περιφερειάρχης απ΄κλεισε ουσιαστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας:
"Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει παρών στον αγώνα αυτό και με τη δήλωσή του οριοθέτησε και την άμεση προοπτική. Έθεσε έναν στόχο, είπε να αποτρέψουμε έναν παντοδύναμο ηγεμόνα πρωθυπουργό και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτή τη στιγμή είναι ο αρχιστράτηγος. Μπορεί αρκετά χαρακώματα αυτή τη στιγμή να τα έχει ανακαταλάβει ο αντίπαλος και ο εχθρός. Ομως δεν ξέρω αρχιστράτηγο να μην είναι στην επόμενη μάχη επειδή χάνει δύο χαρακώματα. Τη μάχη δεν τη δίνει κανένας με ημερομηνία λήξης".
Το θυμάστε εκείνο το "Γιώργο άλλαξε τα όλα"; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις, τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις "μουσικές καρέκλες".
Γι΄ αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, στο μέσο της μάχης, να κάνουμε το χατίρι όσων βρίσκονται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται. Θεωρώ ότι είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις ιδίως όταν δεν γίνονται μέσα στα συλλογικά όργανα.
Αύριο έχουμε Κεντρική Πολιτική. Αν κάποιος θεωρεί αυτό ότι είναι προς συζήτηση πρέπει να το βάλει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή"
Απαντώντας στο ερώτημα εάν ενδιαφέρεται η ίδια στην περίπτωση που υπάρξει θέμα ηγεσίας, η κ. Δούρου απάντησε:
"Εχω δείξει πραγματικά ότι είμαι στρατιώτης. Παραιτήθηκα από τη βουλευτική έδρα και μπήκα στη μάχη της Περιφέρειας όταν οι δημοσκοπήσεις τότε μας φέρναν τρίτη δύναμη. Θεωρείτε ότι είναι δυνατόν εγώ να φιλοτεχνώ ένα προφίλ ηγετικό; Δεν έχω ξεκινήσει ούτε με πατέρα πρωθυπουργό ούτε από παλάτια και τζάκια. Και το γεγονός ότι ο κόσμος με τιμά και στέκεται δίπλα μου και στα δύσκολα, θεωρώ ότι είναι ήδη πάρα πολύ σπουδαίο για να το τσαλακώνω, να μην το εκτιμώ και να το θεωρώ ως βατήρα για κάτι άλλο".
Ανδρέας Ξανθός: Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας
Στο θέμα ηγεσίας αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας το πρωι στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Οταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο στις εσωκομματικές συζητήσεις μετά και τις εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου, θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας, είπε:
"Μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι ένα θέμα ταμπού.Νομίζω ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι".
Ο κ. Ξανθός, σημείωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος. Οι συζητήσεις θα γίνουν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου,