Facebook, YouTube, Twitter και Microsoft ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, μέσω μιας κοινής πλατφόρμας, με σκοπό να παρεμποδίσουν πλέον κάθε εξτρεμιστικό και προπαγανδιστικό περιεχόμενο που αναρτάται στις ιστοσελίδες τους.
Συγκεκριμένα, για τον λόγο αυτόν, οι τεχνολογικές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (Global Internet Forum to Counter Terrorism), λέγοντας ότι η συνεργασία αυτή θα επικεντρωθεί στην ανεύρεση τεχνολογικών λύσεων καθώς και στην έρευνα και τις εταιρικές σχέσεις με κυβερνήσεις και ομάδες πολιτών.
Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν έρθει αντιμέτωπες με μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά τις προσπάθειές τους να εξισορροπήσουν την υποστήριξη της ελευθερίας του λόγου με την ανάγκη για την αποτροπή και εξάλειψη του τρομοκρατικού περιεχομένου. Στο παρελθόν οι εταιρείες είχαν δεχτεί σφοδρές επικρίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τρομοκρατικές χρησιμοποιούσαν τις πλατφόρμες τους για στρατολόγηση οπαδών και την διάδοση μηνυμάτων μίσους και βίας.
Τον Δεκέμβριο, η Google, το Facebook, το Twitter και η Microsoft είχαν παρουσιάσει μια παρόμοια πρωτοβουλία ανταλλαγής πληροφοριών, ενώ είχαν δεσμευτεί ότι θα συνεργαστούν για την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με μοναδικά ψηφιακά αποτυπώματα, γνωστά ως «hashes», τα οποία θα ενσωματώνονται σε βίντεο και εικόνες που έχουν χαρακτηριστεί ότι προωθούν την τρομοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι όταν μία εταιρεία επισημάνει και αφαιρεί ένα υλικό που περιέχει βίαιες εικόνες τρομοκρατών ή βίντεο για στρατολόγηση οπαδών, οι άλλες εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το «hash» για να εντοπίσουν και να απομακρύνουν άμεσα το ίδιο περιεχόμενο από τις δικές τους πλατφόρμες.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του η βρετανική εφημερίδα The Guardian και μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στο πλαίσιο του νέου Φόρουμ, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα μοιράζονται μεταξύ τους τις καλύτερες πρακτικές σχετικά με «τις τεχνικές ανίχνευσης και ταξινόμησης περιεχομένου χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση», ενώ παράλληλα «θα καθορίσουν τις πρότυπες μεθόδους αναφοράς για την απομάκρυνση περιεχομένου που προωθεί την τρομοκρατία».
Επιπλέον, μέσω μιας σύμπραξης με την αντιτρομοκρατική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών και μια σειρά οργανώσεων, οι τεχνολογικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι «θα προσδιορίσουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του εξτρεμισμού και της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο, σεβόμενοι παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης και το απόρρητο».