Στη διερμηνεία επέρριψε την ευθύνη για την χαρακτηριζόμενη υποτονική αντίδρασή του στη χθεσινή δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, εκτιμώντας πως ο Τούρκος ομόλογός του “δεν είχε την πρόθεση να γκριζάρει τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο”, αλλά να αποφύγει να απαντήσει στην ερώτηση που του τέθηκε.
Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο “Mega”, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το ύφος της απάντησής του οφείλεται στη διερμηνεία των λεγομένων του Τούρκου ομολόγου του που δεν ήταν λέξη προς λέξη και τόνισε πως ο ίδιος υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δηλαδή δεν είναι δύναμη που αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν τα λύνουμε στη βάση του διεθνούς δικαίου”.
Η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που προκάλεσε αντιδράσεις: “Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο σ' ένα σημείο που διαφωνούμε, ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε, εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση είναι δικό μου νησί, δικό σου νησί, αφήνοντάς τους να πεθάνουν”. “Δεν τον δικαιολογώ καθόλου. Καλού κακού απάντησα μη τυχόν και η διερμηνεία δεν έπιασε κάτι. Αυτό που μπορώ να σχολιάσω εκ των υστέρων είναι ότι στα τουρκικά φαίνεται πως λέει ότι η διάσωση είναι σε απεξάρτηση από την κυριαρχία και η απάντηση είναι ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης”, σχολίασε ο κ. Κοτζιάς για να συμπληρώσει “είπε μία γενικότητα που συνηθίζουν να τη λένε οι Τούρκοι και με την οποία εμείς διαφωνούμε κάθετα”.
Αναφερόμενος στην έκβαση των συνομιλιών με την Τουρκία την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως είναι αισιόδοξος ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα το παλέψει “και ελπίζω να ακουστούμε όπως ακουγόμαστε συχνά από τους ευρωπαίους εταίρους. Εδώ έχουμε όμως να κάνουμε και με αποκλίνοντα συμφέροντα που πρέπει να βρουν κοινό τόπο και παρανομαστή”.
Ερωτηθείς για το αν παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του περί 150.000 προσφύγων, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι επρόκειτο για προσωπική του γνώμη για το πόσους πρόσφυγες αντέχει να φιλοξενήσει προσωρινά η χώρα, έχοντας την επίγνωση σχετικών μελετών, ενώ σχολιάζοντας τις μονομερείς ενέργειες των ευρωπαϊκών χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, σημείωσε ότι αποφάσεις τέτοιου είδους παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες της Γενεύης “και πρέπει να το καταλάβουν όλοι και να πορευτούν διαφορετικά”.