Συρρίκνωση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα με τα εργοστάσια να αναγκάζονται να αποθηκεύουν τα προϊόντα που δεν πουλήθηκαν λόγω της ασθενούς ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ μπορεί να υποχωρήσει σε ύφεση.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52,1 τον Ιούνιο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 49,6 μονάδες. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020 που ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό δύο και πλέον ετών, στις 46,3 μονάδες. Τον Ιούνιο, είχε διαμορφωθεί στις 49,3.
«Η μεταποίηση στην ευρωζώνη βυθίζεται σε μια ολοένα και πιο απότομη πτωτική πορεία, εντείνοντας τους κινδύνους ύφεσης στην περιοχή. Οι νέες παραγγελίες ήδη μειώνονται με ρυθμό που, εξαιρουμένων των μηνών του lockdown της πανδημίας, είναι ο πιο απότομος από την κρίση χρέους του 2012, με τα χειρότερα πιθανόν να έπονται», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 42,6 μονάδες από τις 45,2, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 όταν η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να καταλαμβάνει τον κόσμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για ανάκαμψη σύντομα.
Η S&P Global ανακοίνωσε ότι η παραγωγή μειωνόταν σε όλες τις χώρες στις οποίες διενεργείται η σχετική έρευνα, εκτός της Ολλανδίας, και ότι ο ρυθμός μείωσης ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικός στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία – τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρωπαϊκού μπλοκ.