Απογοητευτικό ήταν το ξεκίνημα του 2016 για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς, τόσο οι νέες μειώσεις τιμές όσο και η αδυναμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, κατέστησαν πολύ φθηνότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες στο εξωτερικό και δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τη ζήτηση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Markit, μία ημέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, ο προκαταρτικός Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του Markit για την ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλό 11 μηνών των 53,5 μονάδων τον Ιανουάριο, από 54,3 μονάδες τον Δεκέμβριο και έναντι του 54,2 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τα στοιχεία αυτά πιθανότατα θα αυξήσουν τις φωνές που ζητούν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για να αυξηθεί η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός.
Στην περίπτωση που και οι επόμενες μετρήσεις είναι παρόμοιες, τότε ο PMI θα παραπέμπει σε οικονομική ανάπτυξη 0,3-0,4% το τρέχον τρίμηνο.
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε μόλις 0,2% τον Δεκέμβριο, με τον σύνθετο δείκτη τιμών παραγωγής να υποχωρεί στο 49,1 από 49,5 τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό έτους, στο 53,6, έναντι του 54,2 τον Δεκέμβριο, ενώ ο PMI στην τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 52,3 από 53,2, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2015.
Χαμηλότερα και ο δείκτης νέων παραγγελιών, που υποχώρησε στο 52,3 από 53,2.
Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και των δραστηριοτήτων, οι εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών αναμένουν βελτίωση, με τον δείκτη προσδοκιών να εκτινάσσεται στο 65,2 από 63,3.