Οικονομία

Ευρωπαϊκό πακέτο για στήριξη επιχειρήσεων και τόνωση της οικονομίας


Πακέτο συνδυασμένων μέτρων προωθεί η Κομισιόν, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων  της επιδημίας κορωνοϊού στις οικονομίες της ΕΕ. Το πακέτο περιλαμβάνει  χρηματοδοτική στήριξη για επιχειρήσεις και ολόκληρους επιχειρηματικούς κλάδους, κονδύλια για επενδύσεις και χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε χώρα  να χρηματοδοτήσει εθνικές πολιτικές τόνωσης της οικονομίας και να ξοδέψει περισσότερα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν σήμερα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θα συζητηθούν στο Eurogroup τη Δευτέρα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε επίσης ότι σε συνδυασμό με τα μέτρα αυτά θα παρασχεθεί "μέγιστη ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια σε επιχειρήσεις".

Επίσης, η Ε.Ε. θα εγγυηθεί τη χορήγηση 8 δισ. ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για τη στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί πλήγμα από την επιδημία κορονοϊού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ... Αλλά κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη».

Χαλαρώνει ο δημοσιονομικός "κορσές"

Η Ε.Ε. υπόσχεται την «μέγιστη ευελιξία» επί των δημοσιονομικών κανόνων και των κρατικών επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν,  τονίζοντας  ότι «τα κράτη μέλη θα ενθαρρυνθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη της οικονομίας τους».

Με τη φράση αυτή αιτιολόγησε τη μέγιστη ευελιξία που θα επιδείξει η Κομισιόν στο μέλλον για τις παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και των κανόνων ανταγωνισμού από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Προβλέπεται μεταξύ άλλων να δοθεί στις χώρες η δυνατότητα να παράσχουν κρατική βοήθεια σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και να τους δοθεί η δυνατότητα να καθυστερήσουν την πληρωμή υπαρχόντων δανείων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε επίσης κατά του κλεισίματος των συνόρων στο οποίο προχώρησαν ορισμένες χώρες, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Οι γενικευμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θεωρούνται πολύ αποτελεσματικές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», επισήμανε, τασσόμενη πάντως υπέρ των υγειονομικών ελέγχων.

 Κρατική βοήθεια και αποζημιώσεις

Από την πλευρά της, η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως χρειαστεί να χορηγήσουν κρατική βοήθεια «σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα» λόγω της κρίσης του κορονοϊού και η Κομισιόν θα εφαρμόσει διαδικασίες για να μπορεί να το διαχειριστεί αυτό πολύ γρήγορα.

Η κ. Βεστάγκερ  είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει σχέδιο παροχής αποζημιώσεων για τους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των μεταφορών έδιο και θα δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα.

Όπως είπε, υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν χωρίς να χρειάζονται έγκριση για την παροχή κρατικής βοήθειας, ενώ έδωσε ως παραδείγματα την επιδότηση μισθών καθώς και την αναστολή καταβολής φόρων για τις επιχειρήσεις.

Διαβαστε επισης