Πολιτική

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με σχέδιο για κοινό στρατό


Ένα κοινό όραμα Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλών ταχυτήτων, που θα διαθέτει και κάποια μορφή κοινής στρατιωτικής δύναμης, παρουσίασαν από το παλάτι των Βερσαλιών οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών.

Στον απόηχο του Brexit και της αμφισβήτησης της ευρωατλαντικής συνεργασίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και ενώ η Ε.Ε. αναζητεί νέες κατευθύνσεις, 60 χρόνια μετά την ίδρυσή της, οι τέσσερις ηγέτες -Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι και Τζεντιλόνι- συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι μέσα από την καθιέρωση διαφορετικών επιπέδων συνεργασίας και συμμετοχής των κρατών-μελών.

Όπως τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, αν δεν επιτρέψει στα μέλη της να συμμετέχουν στην ενοποίηση σε διαφορετικά επίπεδα έντασης.

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος ορισμένες χώρες να προχωρούμε μπροστά αν δεν επιθυμούν όλοι να συμμετέχουν. Μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων είναι απαραίτητη, αλλιώς πιθανότατα θα κολλήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη είναι αναγκαίο να είναι πάντα ανοικτή σε όλους. Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται, αλλά δεν θα πρέπει και  να υποχρεώνονται όλοι να συμμετέχουν σε όλες τις πρωτοβουλίες. Αν η Ευρώπη κολλήσει και δεν αναπτυχθεί περαιτέρω, τότε αυτό το έργο ειρήνης θα τεθεί σε κίνδυνο πολύ πιο γρήγορα από όσο θα περίμενε κανείς», πρόσθεσε η Α. Μέρκελ.

Για τη «συμμαχία των τεσσάρων», ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία «έχουν την ευθύνη να δείξουν το δρόμο» της ενοποίησης. «Δεν θέλουμε να επιβληθούμε στους άλλους, αλλά να γίνουμε μια δύναμη που θα ωθεί τους άλλους», είπε χαρακτηριστικά. Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να δείχνει αλληλεγγύη στους 27, αλλά και να έχει τη δυνατότητα να κινείται με διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των χωρών.

Όπως τόνισε στις δικές του δηλώσεις ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι, οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της κοινής άμυνας. Αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, φαίνεται πως θα είναι η «απάντηση» των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην επιχειρούμενη από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ.