Πολιτική

Ευρωπαϊκό σχέδιο συμβιβασμού με ΔΝΤ


Προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 2,6% για 5 χρόνια. Θα αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, με την Αθήνα σε ρόλο «παρατηρητή»

Ενώ όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένουν με αγωνία τη δημοσιοποίηση της  έκθεσης του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά – σήμερα στις 15:45, στην οποία θα φανεί αν το Ταμείο επιμένει σε μέτρα από το 2018, οι Βρυξέλλες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη γεφύρωση των διαφορών απόψεων μεταξύ Ταμείου-Ευρωπαίων (Γερμανίας), ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της τρέχουσας αξιολόγησης.

Στις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ, θα τεθεί επί τάπητος μια συμβιβαστική πρόταση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία θα «σώζει τα προσχήματα» για το ΔΝΤ και παράλληλα θα συνιστά ουσιαστική υποχώρηση των Ευρωπαίων από τις γνωστές θέσεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το σχέδιο των Βρυξελλών που προωθείται από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και υποστηρίζεται από την ΕΚΤ, προβλέπει  πρωτογενή πλεονάσματα 2,6% του ΑΕΠ για 5 χρόνια, αντί 3,5% που προβλέπονται στην ημιτελή συμφωνία και 1,5% που θεωρεί εφικτό στόχο το ΔΝΤ.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της Κομισιόν, η πρόταση αποτελεί βάση συζήτησης για να επιχειρηθεί σύγκλιση απόψεων και να ξεπερασθεί το βασικό πρόβλημα – το αν δηλαδή πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος.

 Ο γόρδιος δεσμός του χρέους

Απομένει βέβαια προς διευθέτηση μια άλλη πτυχή του προβλήματος – η βιωσιμότητα του ελληνικού  χρέους και τα πρόσθετα μέτρα που ζητά – ή θα ζητήσει – το ΔΝΤ. Κατά τις εκτιμήσεις των υποστηρικτών του σχεδίου, με την υιοθέτηση εφικτών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος τα πρόσθετα μέτρα δεν θα είναι απολύτως αναγκαία και εν πάση περιπτώσει το Ταμείο θα μπορεί να δεχθεί μεταγενέστερη εφαρμογή τους, εφ’ όσον δεν επιτυγχάνονται οι (χαμηλότεροι) δημοσιονομικοί στόχοι.

Παράγοντες του ελληνικού ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζουν θετική την πρωτοβουλία που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες. Επισημαίνουν όμως ότι η Κριστίν Λαγκλαρντ και οι επιτελείς της περιμένουν να ακούσουν από τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής τρόικας «κάτι ουσιαστικό για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», τα οποία κατά το ΔΝΤ «πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο επιμήκυνση, αλλά και μείωση επιτοκίων». Αυτό είναι το ζήτημα στο οποίο εκτιμάται ότι θα «σκοντάψουν» οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον.

Σε συνέντευξη της που δημοσιεύτηκε χθες σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, η Κριστίν Λαγκάρντ  φρόντισε να υπενθυμίσει ότι «εάν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα». Πρόσθεσε ότι οι άλλες προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ είναι ένα λογικό πλεόνασμα, που το τοποθετεί μακροπρόθεσμα στο 1,5%, και η εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» - όχι απλώς η νομοθέτηση τους.

Τα ελληνικά επιχειρήματα και η αμφισβήτηση από  ΔΝΤ

Στις διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων-ΔΝΤ που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον, η ελληνική πλευρά θα «παρίσταται» δια του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά δεν θα συμμετέχει ουσιαστικά. Στις επαφές που θα γίνουν, θα παρουσιάσει τις ελληνικές απόψεις, έχοντας ως ισχυρό επιχείρημα τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2016 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,3% - πάνω από κάθε στόχο και πρόβλεψη. Θα υποστηρίξει ότι δεν είναι πρόσκαιρο επίτευγμα, αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα επιτρέψει να επιτευχθεί εκ του ασφαλούς, χωρίς νέα μέτρα, ο στόχος για το πλεόνασμα του 2018.

Διαβάστε επίσης: Πλεόνασμα-μαμούθ 3,3% το 2016!

Πάντως το ΔΝΤ εξακολουθεί να εμμένει στην άποψη ότι πρόκειται για εξέλιξη προσωρινού χαρακτήρα. Εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί σε βάθος χρόνου να επιτύχει πλεονάσματα πάνω από 1,5%. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί για σχετικά σύντομη περίοδο, χάρη στα πρόσθετα μέτρα για τις συντάξεις και για το αφορολόγητο. «Υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορεί να ζητούνται από την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ.

Στις επαφές στην Ουάσινγκτον αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα ήΤρίτη, προκειμένου να προχωρήσει η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και να μπουν στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για το συνολικό πακέτο (μέτρα- αντίμετρα, πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) στην τελική ευθεία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις