Πολιτική

Ευρωπαϊκή λύση χωρίς το ΔΝΤ-«Σπάει» στα δύο η αξιολόγηση


 Εντείνονται οι πρωτοβουλίες των Βρυξελλών και των επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών, για την επίτευξη μιας «ενδοευρωπαϊκής» συμφωνίας, που θα «ξεμπλοκάρει» σε πρώτη φάση την δεύτερη αξιολόγηση και θα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την είσοδο της Ελλάδας στο QE. Όπως ανέφερε χθες το Sofokleousin, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένη συμφωνία, πολιτικής φύσεως και χαρακτηριστικών, που δεν θα συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος και θα χαράσσει τον οδικό «χάρτη» ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Το τελευταίο σενάριο που διαρρέεται από τις Βρυξέλλες, κάνει λόγο για «σπάσιμο» της συμφωνίας-για την αξιολόγηση-σε δύο χρονικά μέρη.

Πρόκειται για πρόταση που έβαλε στο τραπέζι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ  και έχει τύχη θετικής αποδοχής από την ελληνική κυβέρνηση. Το «σχέδιο» Γιούνκερ όπως αναφέρουν «πηγές» του ΥΠΟΙΚ, προβλέπει άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης-πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και χρονική μετακύλιση της θέσπισης μέτρων που θα συμπεριληφθούν στον «κόφτη» από το 2018, όπως είναι για παράδειγμα το… πολυθρύλητο αφορολόγητο.

«Σύμπραξη» των ευρωπαϊκών Θεσμών για πολιτική συμφωνία

Στόχος του Γιούνκερ αλλά και των λοιπών «αντίστοιχων» προτάσεων, όπως της πρωτοβουλίας Ντάισελμπλουμ, είναι να παραμεριστούν τα τεχνικής φύσεως εμπόδια, όπως είναι για παράδειγμα το ακριβές ποσό μείωσης του αφορολόγητου και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Προτάσεις που έχουν ως κοινό παρανομαστή την απουσία του ΔΝΤ από το χρηματοδοτικό σκέλος και την ευρωπαϊκή σύμπραξη-πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Πρωτοβουλία Ντάϊσελμπλουμ για να κλείσει άρον-άρον η αξιολόγηση

Υπέρμαχος της άμεσης διευθέτησης της αξιολόγησης, μέσω αυτού του μοντέλου πολιτικής συμφωνίας και παράκαμψης των επιμέρους τεχνικών χαρακτηριστικών, είναι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο τελευταίος πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας στις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρω για το χρέος, θα ανοίξουν τον δρόμο στην Ελλάδα, για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Θετική η Αθήνα

Οι ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί, λοιπόν, που γίνονται επί χάρτου δεν περιλαμβάνουν του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που κάθε άλλο παρά δυσαρεστεί την κυβέρνηση. Χωρίς τη παρουσία του ΔΝΤ και την τεχνοκρατική «εμμονή» σε αριθμούς, στόχους και οικονομικά μεγέθη, η έννοια της πολιτικής συμφωνίας-που αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην κυβερνητική στρατηγική-μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη.

Παράλληλα εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, το Μαξίμου εκτιμά, ότι θα μπορέσει-αν ευοδωθεί η πρόταση για «σπάσιμο» της αξιολόγησης- να διαπραγματευτεί με ευνοϊκότερους όρους και συνθήκες επιμέρους ζητήματα της αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά, ή τα ενεργειακά. Αυτό ισχύει και για το τι τελικά θα «εμπεριέχει» ο κόφτης μετά το 2018, όπου το ΔΝΤ-όπως διαφάνηκε και στις πρόσφατες εκθέσεις του-, εκτός από το αφορολόγητο επιμένει και στη νέα περικοπή των συντάξεων.