Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: «Ψαλίδι»στα ενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε την Τετάρτη, να μειώσει τα κονδύλια της ΕΕ προς την Τουρκία, τα οποία συνδέονται με την προσπάθειά της να ενταχθεί στο μπλοκ, καλώντας τους ηγέτες της ΕΕ να προσδιορίσουν εκ νέου τις σχέσεις τους με την Άγκυρα.

Από τα 217 εκατ. ευρώ που πρόκειται να δοθούν στην Τουρκία για μεταρρυθμίσεις, υποδομές και τη γεωργία το 2018, οι νομοθέτες της ΕΕ συμφώνησαν να «κόψουν» τα 80 εκατ. ευρώ.

Αρχικά θα μειωθούν τα 50 εκατ. ευρώ, με περαιτέρω μείωση κατά 30 εκατ.ευρώ, εάν η Τουρκία δεν βελτιώσει την πολιτική της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Η Τουρκία δεν σέβεται την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και απομακρύνεται περισσότερο από τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα", δήλωσε ο κεντροδεξιός νομοθέτης Siegfried Muresan, ο οποίος ηγήθηκε των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό.

"Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν το βλέπουμε αυτό", δήλωσε, τονίζοντας ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν μόνο τα χρήματα που προορίζονται για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και όχι για τις υποδομές και τη γεωργία.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει ακόμη να υπογράψουν για τις περικοπές, αλλά αναμενόταν να το πράξουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, για τη μείωση της λεγόμενης προενταξιακής βοήθειας που προορίζεται να βοηθήσει τις υποψήφιες χώρες της ΕΕ, να προετοιμαστούν για την ένταξη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πίεσε για δράση στην Τουρκία κατά την προεκλογική της εκστρατεία, χαρακτήρισε στις Βρυξέλλες την τουρκική πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως "απαράδεκτη", την περασμένη Πέμπτη.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λήφθηκε την πρώτη ημέρα της δίκης στην Κωνσταντινούπολη 11 ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων ένας Γερμανός και ένας Σουηδός υπήκοος.

Στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ, η Μέρκελ δήλωσε ότι το κράτος δικαίου στην Τουρκία "κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση", εννοώντας την εκκαθάριση που διενήργησε ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, θεωρεί ότι δεν έχει πλέον νόημα να χρηματοδοτούνται οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία όταν δεν έχουν πραγματοποιηθεί επίσημες συνομιλίες με την ΕΕ από το 2016.

Εκτός από τα χρήματα που προσφέρει η ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας μετανάστευσης του 2016, η Άγκυρα αναμένεται να λάβει 4,4 δισ. ευρώ από την ΕΕ από το 2014 έως το 2020.

Ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ επιθυμούν τα χρήματα να πάνε σε μη κυβερνητικές ομάδες στην Τουρκία.