Με Άποψη

Ευρωκάλπες, οικονομία και Ταμείο Ανάκαμψης


Μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να επηρεάσει την πορεία της οικονομίας; Ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος θεωρεί ότι δεν υπάρχει σοβαρό διακύβευμα στις ευρωκάλπες. Ακόμη κι αν πέσει αισθητά το ποσοστό της ΝΔ, δεν πρόκειται να κλονιστεί η κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι η οικονομική πολιτική δεν θα άλλαζε ούτε με αλλαγή κυβέρνησης...

Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΑΜΠΑΝΗ*

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: Αν η κάλπη στερήσει πολιτικό κεφάλαιο από την κυβέρνηση, σίγουρα  θα στενέψουν τα περιθώρια επιλογών του κ. Μητσοτάκη και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που επαγγέλλεται θα δυσκολέψει. Οι επιπτώσεις θα είναι αισθητές σε πολλούς τομείς.

Πρόσφατα ο οίκος Standard & Poor’s, που έχει ήδη δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, ανέβασε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε «θετική», κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια νέα αναβάθμιση σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Όμως, μία βασική προϋπόθεση για να ανεβεί υψηλότερα η βαθμολογία της χώρας είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Αυτές μπορεί να τις υλοποιήσει μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση, αναβαπτισμένη στη λαϊκή ψήφο 

Στον χώρο της οικονομίας, η χώρα αντιμετωπίζει μια πρόκληση: Τα επόμενα χρόνια πρέπει να απορροφήσει και να αξιοποιήσει επιδοτήσεις και φθηνά δάνεια 35,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης,. Ένα τεράστιο ποσό, που  θα μπορούσε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να φέρει υψηλότερα επίπεδα εισοδημάτων, πλούτου και ευημερίας.

Η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση έχουν μπροστά τους μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια. Ο χρόνος είναι περιορισμένος, όλα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τον Αύγουστο του 2026, για να μη χαθούν εγκεκριμένα κονδύλια.

Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι μια πολιτική αποσταθεροποίηση, μια αδύναμη κυβέρνηση που θα αναγκάζεται να κάνει ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω.

* Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος τραπεζών

Διαβαστε επισης