Media

Ευνοημένες οι πολυεθνικές της ψηφιακής επικοινωνίας


Αφορολόγητες παραμένουν στην Ελλάδα οι δραστηριότητες των πολυεθνικών της ψηφιακής επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, που βρίσκονται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση έναντι των αντίστοιχων ελληνικών λόγω του ευνοϊκότερου καθεστώτος λειτουργίας τους

Τρία χρόνια... “κοσκινίζουν” τα συναρμόδια υπουργεία  στην Ελλάδα, συζητώντας τη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών Οδηγιών σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Αποτέλεσμα... μηδέν μέχρι στιγμής.

Ετσι, παγκόσμιοι κολοσσοί όπως το Netflix, το Disney+, η Amazon Prime Video, η Apple TV και  εταιρείες όπως ο ANT1+, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς να έχουν έδρα εδώ, δεν πληρώνουν κανέναν φόρο. Ορισμένες μάλιστα, όπως οι Disney+ και Netflix – έχουν επιδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για παραγωγές τους.

Αντίθετα, ο ειδικός φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης επανήλθε για την Cosmote TV, τη Nova και τη Vodafone TV, αυξάνοντας κατά 10% το κόστος της συνδρομής.

Με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού έχει καθυστερήσει τρία χρόνια η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα πνευματικά δικαιώματα. Ετσι το Facebook και η Google μπορούν να συλλέγουν και να διακινούν στην ελληνική αγορά τεράστιους όγκους πληροφοριών και ειδήσεων, χωρίς να πληρώνουν δικαιώματα στους δημιουργούς αυτού του περιεχομένου. Αξιοποιούν μάλιστα αυτό το περιεχόμενο προκειμένου να προσελκύουν διαφημίσεις – για τις οποίες επίσης δεν πληρώνουν φόρους ή κάποιο ειδικό τέλος.

Πρόσφατα, οι εκδοτικές επιχειρήσεις απέστειλαν επιστολές στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ζητώντας να επισπεύσει την κατάρτιση και παρουσίαση του σχεδίου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, που θα φέρει έσοδα από τις πολυεθνικές εταιρείες στα ελληνικά ΜΜΕ, χωρίς να υπάρχει καμιά επιβάρυνση για το Δημόσιο.

Διαβαστε επισης