Οικονομία

ΕΥ: Η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων απειλή για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρώπης


Οι ελλείψεις δεξιοτήτων στην Ευρώπη επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας της ηπείρου, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της ΕΥ, Building a Better Working Europe, η οποία εντάσσεται στη σειρά ερευνών EY Attractiveness. Οι πιο ανησυχητικές ελλείψεις σε ταλέντα αφορούν στις ψηφιακές δεξιότητες, με την κυβερνοασφάλεια (48%), την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τη ρομποτική (48% και οι δύο) να αναγνωρίζονται από τους ερωτηθέντες ως οι πιο δυσεύρετες δεξιότητες. 

Το να είσαι ψηφιακά ώριμος έχει πολλά οφέλη

Μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 60% έχει συμπεριλάβει στο πλαίσιο της στρατηγικής του τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το 57% έχει συμπεριλάβει τη στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό στο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ το 54% έχει στο οργανόγραμμά του έναν chief digital officer (CDO) ή chief information technology officer (CITO). Αυτά τα τρία στοιχεία, ωστόσο, συνυπάρχουν μόνο στο 17% των επιχειρήσεων που έχουν ταξινομηθεί στην έρευνα ως "ψηφιακά ώριμες" και έχουν έναν ειδικό σε θέματα τεχνολογίας στο διοικητικό τους συμβούλιο, αλλά και μια στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό ενσωματωμένη στο πρόγραμμα μετασχηματισμού τους.

Οι ψηφιακά ώριμες επιχειρήσεις, οι οποίες διαχειρίζονται τη στρατηγική του ανθρωπίνου δυναμικού σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, τείνουν να έχουν υψηλότερη παραγωγικότητα (76%), σε σχέση με αυτές που τους ακολουθούν (73%) και με αυτές που μένουν πίσω (65%). Επιπρόσθετα, ο ρυθμός εναλλαγής του προσωπικού είναι πολύ χαμηλότερος στις τεχνολογικά ώριμες επιχειρήσεις, σε σχέση με τις άλλες δύο προαναφερθείσες κατηγορίες (71% και 74%, αντίστοιχα).

Επενδύοντας στο ταλέντο και επαναπροσδιορίζοντας τη λειτουργία του ανθρωπίνου δυναμικού

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη δεξιοτήτων, ενώ το 89% αναφέρει ότι επενδύουν στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων καινούριων και παλαιών εργαζομένων. Ωστόσο, μόνο το 43% των επιχειρήσεων έχει μια στρατηγική ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία εκτείνεται σε βάθος μεγαλύτερο της τριετίας. 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνει: "Οι επιχειρήσεις σήμερα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τον ρυθμό των αλλαγών που επιφέρουν η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις απαιτούμενες δεξιότητες των εργαζομένων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μία πρόκληση για τις επιχειρήσεις, καθώς μετασχηματίζει ριζικά την αγορά εργασίας, δημιουργώντας ελλείψεις σε κρίσιμες δεξιότητες. Όπως έδειξε και έρευνα που διενεργήσαμε στην ΕΥ Ελλάδος για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εντάξουν την επανειδίκευση του προσωπικού τους στην ευρύτερη στρατηγική τους.

"Εκτός, όμως, από πρόκληση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί και μία ευκαιρία για τη χώρα μας να επενδύσει στο εκπαιδευτικό σύστημα, με προγράμματα επανειδίκευσης για τους εργαζομένους, αλλά και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης με νέες δεξιότητες για τους νέους. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει εύφορο έδαφος για τη δημιουργία κέντρων αριστείας, προσελκύοντας έτσι επενδύσεις από το εξωτερικό και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα