Έκρηξη των συναλλαγών με POS καταγράφηκε το 2018, γεγονός που προκάλεσε ικανοποίηση στην ΑΑΔΕ, η οποία βλέπει να δημιουργείται μια τεράστια βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.
Ο φόβος του φορολογικού ελέγχου, λόγω του εντύπου Ε3 ανάγκασε πολλού επιχειρηματίες να βγάλουν από τα συρτάρια τα μηχανάκια ηλεκτρονικών πληρωμών και να αποδέχονται πληρωμές με τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών μέσω των POS το 2018 εκτινάχθηκε σε 9.180.000, από 5.270.000 το 2017 και 1.360.000 το 2017.
Η αύξηση κατά 74% το περασμένο έτος οφείλεται στην υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων από περισσότερους επαγγελματίες, αλλά και στη χρήση των POS, για την υποδοχή πληρωμών, από όσους τα είχαν προμηθευτεί (υποχρεωτικά) αλλά δεν τα χρησιμοποιούσαν.
Ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2018 ανήλθε σε 17 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 1% σε σχέση με το 2017.
Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε στα 65 δισεκ. ευρώ, από 60 δισεκ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση 8%.
Ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 14,4 εκατ. κάρτες, με τη σημαντικότερη αύξηση να καταγράφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών (μεταβολή +29%).
Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών στο τέλος του 2018 δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το 2017 και ανήλθε σε 2,8 εκατ. κάρτες. Εντός της κατηγορίας πιστωτικών καρτών, καταγράφεται συνεχιζόμενη αύξηση των εικονικών καρτών πληρωμών, η οποία το 2018 ανήλθε στο 20%.
Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2018 ανήλθε σε 924 εκατ., από 720 εκατ. συναλλαγές το 2017, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 28%.
Τι φοβήθηκαν
Οι επιχειρηματίες φοβήθηκαν, βασικά, τους ελέγχους που πραγματοποιεί η εφορία για την προμήθεια και χρήση των POS. Ειδικότερα φοβήθηκαν το έντυπο Ε3, το οποίο συμπληρώνουν υποχρεωτικά όλοι οι επαγγελματίες, στην πρώτη σελίδα του οποίου αναγράφονται τα στοιχεία των POS.
Από το φορολογικό έτος 2018, στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3 αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία:
- Οι ενεργές ιστοσελίδες της επιχείρησης
- Οι ενεργές ηλεκτρονικές διευθύνσεις της επιχείρησης
- Οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί της επιχείρησης, με επιμέρους στοιχεία, όπως η επωνυμία των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, ο αριθμός του λογαριασμού πληρωμών, ο σειριακός αριθμός του συνδεδεμένου POS
- Δηλώνεται εάν πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές και συγκεκριμένα η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου.
- Δηλώνονται τα στοιχεία του τερματικού POS όπως ο αριθμός η ημερομηνία σύμβασης,- απόκτησης, και η επωνυμία –ΑΦΜ των εκκαθαριστών.
Δηλαδή, οι ελεγκτικές αρχές, από τη φορολογική χρήση 2017 και του 2018 έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία των POS που υποχρεούται να έχει προμηθευτεί και να έχει εγκαταστήσει και να χρησιμοποιεί κάθε επαγγελματίας.
Επίσης μπορούν εύκολα να τσεκάρουν, αν δέχεται ηλεκτρονικές πληρωμές, τι μέρος του τζίρου του καλύπτουν και φυσικά, εάν τα δεδομένα από την κίνηση του επαγγελματικού του λογαριασμού, συμπίπτουν με εκείνα της φορολογικής δήλωσης.
Αυτονόητο είναι πως όσοι έχουν τα POS σε αχρηστία έχουν προτεραιότητα στους προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους.
Τα πρόστιμα
Αναφορικά με τα πρόστιμα διευκρινίζεται ότι αυτά ανέρχονται σε 1.500 ευρώ, για όσους επαγγελματίες ενώ υποχρεούνται δεν έχουν προμηθευτεί μηχάνημα αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών.
Επίσης, για τη μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε., επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Ακόμη αν δεν υποβληθεί δήλωση διόρθωσης, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού, νοείται ως μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού και επιφέρει επίσης το πρόστιμο των 1.000 ευρώ.
Για την υποβολή δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. πέραν των προθεσμιών (τρίμηνο ή μήνας) επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.