Οικονομία

ΕΒΕΠ: Πρόταση για δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου για ΜμΕ


Την αναγκαιότητα σχηματοποίησης ενός νέου και ευέλικτου παραγωγικού μοντέλου με βάση τις προτάσεις της υγιούς επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, στην χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου, παρουσία της υφυπουργού Ανάπτυξης, 'Αννας Μάνη Παπαδημητρίου, της γενικής γραμματέως Βιομηχανίας, Βίκυς Λοΐζου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι δήμαρχοι Μεγαρέων, Παναγιώτης Μεργέτης και Ασπροπύργου, Ιωάννης Ηλίας, ο πρόεδρος του βιοτεχνικού πάρκου Μεγάρων, Δημήτρης Κασιμάτη, και οι 100 υποψήφιοι του Επιμελητηριακού Συνδυασμού «Επιχειρηματική Ανάπτυξη Πειραιά».

Πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την υφυπουργό Ανάπτυξης, 'Αννα Μάνη Παπαδημητρίου.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι κινητήριο άξονα της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί ο τομέας της μεταποίησης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που ζητούν από την κυβέρνηση να σχηματοποιήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλά και τις αναγκαίες πολιτικές στήριξης, σε μία περίοδο όπου η διεθνής οικονομία δοκιμάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Υπενθύμισε ότι το ΕΒΕΠ έχει πρόσφατα καταθέσει υπόμνημα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που εστιάζει στα θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη των βιομηχανικών πάρκων, το ενεργειακό, αλλά και την απασχόληση.

 Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι ο μεταποιητικός τομέας μπορεί να γίνει η γέφυρα για να επιστρέψουν οι νέοι στην πατρίδα μας, για να μείνουν στον τόπο τους, αντιμετωπίζοντας έτσι και τη δημογραφική απειλή. "Θέλουμε επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και αυτές μπορεί να «τοποθετηθούν» μέσα στα βιομηχανικά πάρκα", είπε.

Επεσήμανε ότι τα επιχειρηματικά πάρκα, όπως αυτό των Μεγάρων και του Ασπροπύργου, μπορούν να προσφέρουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον και να προσθέσουν οικονομική αξία στο σύνολο της οικονομίας. Παράλληλα δίνουν λύσεις σε θέματα χωροθέτησης μεταποιητικών επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του αστικού ιστού.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των πειραϊκών επιχειρήσεων και των θεμάτων που σχετίζονται με το πάρκο του Σχιστού, μετά και τη δημοσίευση και του ΠΔ περί έγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου Πειραιά και, αντίστοιχα, στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο ζήτημα λαμβάνει ευρύτερες, όσο και επείγουσες διαστάσεις, καθόσον η αλλαγή των χρήσεων γης στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούνται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα υποστήριξης της ναυτιλίας και βιομηχανίας, δημιουργεί την ανάγκη ανεύρεσης κατάλληλης περιοχής για τη μετεγκατάστασή τους.

Προτάθηκε να υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας συγκεκριμένης χρήσης επιχειρηματικού πάρκου.

Ο κ. Κορκίδης, στη συνέχεια, ανέλυσε στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου τα οποία δείχνουν μια θετική τάση ανάπτυξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ανθεκτικότητα στις ελληνικές ΜμΕ. Επίσης, επεσήμανε ότι το Επιμελητήριο διατηρεί ψηλά στην ατζέντα του μια πολιτική η οποία ευνοεί, αφενός την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας, αλλά και τις πιθανές συνέργειες ΜμΕ, μέσα από τις οποίες μπορεί να εμφανιστούν καινοτόμα προϊόντα με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, είτε από τη μείωση των οχλήσεων από τους θορύβους για τον αστικό ιστό της Αττικής, είτε από τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής, άρα και εκπεμπόμενων ρύπων.

Τέλος, ο κ. Κορκίδης επειδή ήταν το τελευταίο ΔΣ της παρούσας διοίκησης πριν τις επιμελητηριακές εκλογές, ευχαρίστησε τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ., τους 100 υποψηφίους και το προσωπικό του επιμελητηρίου, δίνοντας ραντεβού με όλους στο πρώτο μετεκλογικό συμβούλιο, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Διαβαστε επισης