Πολιτική

Eurogroup: Κλείστε τα όλα έως τον Ιούνιο, για να βγείτε τον Αύγουστο


Στο χέρι της Ελλάδας είναι πλέον η έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης τον Μάιο, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις τον Ιούνιο για το πλαίσιο της εξόδου από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου, καθώς και για τη διαδικασία απομείωσης του χρέους.

Το μήνυμα αυτό έστειλε το άτυπο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητήθηκε επίσης το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, το οποίο (πλαίσιο) όπως είπε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, δεν θα είναι πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει το 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης μέσα στον Μάιο, ώστε επιτευχθεί τεχνική συμφωνία. Κατόπιν, και μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου να λυθούν όλα τα επιμέρους θέματα μεταξύ των οποίων είναι και το φλέγον ζήτημα της διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Αναφορικά με το χρέος υπάρχουν διαφωνίες τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών, όσο και μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ, σχετικά με τη διαδικασία που θα εφαρμόζεται αλλά και το βάθος των παρεμβάσεων.

Μετά τη συνεδρίαση, ο  επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημείωσε  πως τον Ιούνιο οι υπουργοί θα αποφασίσουν επί όλων των στοιχείων, που διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. 

Παράλληλα τόνισε ότι η Αθήνα παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική «ιδιοκτησία» της αναπτυξιακής στρατηγικής  είναι το κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη. Επανέλαβε δε ότι  η Ελλάδα δεν θέλει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή.

Παραγωγική χαρακτήρισε την συζήτηση για την Ελλάδα ο Μάριο Σεντένο μετά την λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως είπε ο επικεφαλής του οργάνου είχαμε καλά νέα από την Αθήνα εσχάτως ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Ο κ. Στενένο πρόσθεσε ότι η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα και είχαμε ενημέρωση από τους θεσμούς αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση. Οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα στις 14 Μαίου για να εξεταστούν τα θέματα και να προχωρήσει η διαδικασία για το Staff Level Agreement.

Αναφορικά με την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στάθηκε στο ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» της χώρας για την μεταρρυθμιστική πορεία μετά το πρόγραμμα. Χαρακτήρισε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος σημαντική όπως φάνηκε και στις άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο συζητήθηκε το μεταμνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το θέμα του χρέους. Ως προς αυτό δήλωσε ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί αν χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα».

Πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης, το πώς θα μπορέσει το Eurogroup να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα. "Σημειώσαμε την απόφαση της χώρας να μην ζητήσει προληπτική γραμμή ενώ για την μεταμνημονιακή εποχή εξετάστηκε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αυτή προτάθηκε από την Κομισιόν".

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και επί τη βάση επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στόχος είναι να κλείσουν όλα τα θέματα τον Ιούνιο.

Μοσκοβισί: Η εποπτεία μετά τον Αύγουστο δεν είναι πρόγραμμα

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα οδηγούν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. «Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος που όλοι ασπάζονται», πρέπει να φτάσουμε εκεί μαζί.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει SLA ή δυνατόν στις 21 Μαίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup. Λαμβάνουμε υπόψη ότι όλοι θεωρούν ότι γίνεται καλή πρόοδο αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αναφορικά με το αναπτυξιακό σχέδιο ο Επίτροπος σημείωσε ότι άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις. Είναι σημαντικό οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να συνεχιστούν και αυτή η στρατηγική που σχεδιάζεται από την Αθήνα πρέπει να υπάρχει. Θα χρειαστεί να διευκρινιστούν κάποια θέματα αλλά είμαστε σε καλή τροχιά και οι υπουργοί πήραν θετική στάση για το θέμα.

Χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του προγράμματος «γύρισμα σελίδας», αλλά παράλληλα τόνισε ότι η εφαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το πρόγραμμα. Γι’ αυτό χρειάζεται μηχανισμός στήριξης της εφαρμογής αλλά και καθαρές δημοσιονομικές πολιτικές. Το πλαίσιο θα πρέπει να δημιουργηθεί για να δώσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος: αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Δεν είναι στην ατζέντα.

Σε ότι αφορά το χρέος ο Πιερ Μοσκοβισί δεν έγινε συζήτηση για το θέμα του χρέους γιατί χρειάζεται ακόμα εργασία αλλά είναι θέμα που θα επανέλθουμε.