Πολιτική

Eurogroup: Αρχίζει η τεχνική διαπραγμάτευση για το χρέος!


Στο τραπέζι η σύνδεση πληρωμών με την ανάπτυξη. Στρατηγική γεφύρωσης των διαφορών με ΔΝΤ. Το β' 15ήμερο Φεβρουαρίου η δόση.

Την έναρξη της τεχνικής διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ανήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη της αποψινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου εγκρίθηκε η εκταμίευση 6,7 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από το β’ 15ήμερο Φεβρουαρίου.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα νέα για την Ελλάδα είναι καλά, υπάρχει πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, καθώς έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα, ενώ το Euro Working Group θα ελέγξει όσα θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε ο κ. Σεντένο, η δόση που θα εκταμιευθεί θα ανέλθει στα 6,7 δισ. ευρώ και θα κατευθυνθεί σε πληρωμές χρέους, ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και στη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας από την Ελλάδα.

Σχετικά με το χρέος, ο Πορτογάλος αξιωματούχος τόνισε ότι αποφασίσθηκε η έναρξη της τεχνικής διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνσή του, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί και η σύνδεση των πληρωμών με την ανάπτυξη, στη βάση της γνωστής γαλλικής πρότασης, που έχει υιοθετηθεί από το Eurogroup.

Ο κ. Σεντένο τη σημασία μιας ολιστικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος. Η στρατηγική αυτή θα προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση και έχει μεγάλη σημασία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, το σχέδιο αυτό να αποτελέσει ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης.

Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας φαίνεται ότι προορίζεται να αποτελέσει βασικό στοιχείο που θα φέρει πιο κοντά το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο στην πρόβλεψή του για το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης, τον οποίο υπολογίζει σε ποσοστό μόλις 1%, κάτι που οδηγεί το Ταμείο σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και στην άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους για μεγαλύτερη ελάφρυνση.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, είναι θέμα-κλειδί η ανάπτυξη μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, καθώς μικρές διαφορές στις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης για μια περίοδο 40 ετών μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους από ΔΝΤ και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι δυνατό η στρατηγική για την ανάπτυξη να φέρει πιο κοντά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με το Ταμείο, υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ, ο Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα 95 από τα 110 συνολικά προαπαιτούμενα. Όσα έχουν απομείνει θα ελεγχθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, μέσα στο β’ 15ήμερο του Φεβρουαρίου θα εκταμιευθούν 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα εκταμιευθούν τον Απρίλιο, αφού ελεγχθεί πρώτα η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις