Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι το τέλος του 2019 μονοπώλησαν στην τηλεδιάσκεψη της Eurobank για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, που πραγματοποιήθηκε περίπου ενάμιση μήνα μετά την κατάθεση των στόχων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.
H διοίκηση της τράπεζας έδωσε στη δημοσιότητα το τριετές πλάνο διαχείρισης των NPE’s (σ.σ.: Non Performing Exposures) και των NPL’s (σ.σ: Non Performing Loans). Πρώτα απ’ όλα, διευκρινίστηκε ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι δεσμευτικοί, αποτελούν ωστόσο τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Eurobank διαμορφώθηκαν στα 20 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. Αυτό το νούμερο θα πρέπει να υποχωρήσει κατά 37%-38% μέχρι το τέλος του 2019, μέσω τεσσάρων βασικών εργαλείων: α) αναδιαρθρώσεις, β) ρευστοποιήσεις ενέχυρων, γ) πωλήσεις και δ) διαγραφές.
Η μείωση θα αφορά δάνεια λιανικής σε ποσοστό 55% και επιχειρηματικά δάνεια σε ποσοστό 45%. Το 25% της μείωσης αναμένεται να επιτευχθεί τη διετία 2016-2017, το 35% της μείωσης το 2018 και το υπόλοιπο 40% το 2019.
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα προέλθει από διαγραφές (40%), θα ακολουθήσουν οι αναδιαρθρώσεις (20%), οι ρευστοποιήσεις ενέχυρων (20%) και οι πωλήσεις (20%). Οι πωλήσεις θα αφορούν δάνεια λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις, που εμφανίζουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και για τα οποία έχουν ληφθεί προβλέψεις σε ποσοστό 100%, ενώ θα υπάρξουν και μεμονωμένα επιχειρηματικά δάνεια.
Το πλάνο θα εξελιχθεί σταδιακά με το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης να προβλέπεται το 2018 και το 2019, όταν αναμένεται να έχει δοκιμαστεί η αγορά «κόκκινων» δανείων και να έχουν προχωρήσει οι ρευστοποιήσεις ενέχυρων.
Σε ερώτηση για την πλατφόρμα Pillarstone που αναμένεται να διαχειριστεί μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και στην οποία συμμετέχουν το fund KKR, η Alpha Bank και η EBRD, η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι η άδεια λειτουργίας θα έχει εγκριθεί στις αρχές του 2017, ενώ η Pillarstone ήδη εξετάζει τις πρώτες υποθέσεις επιχειρηματικών δανείων. Η είδηση είναι ότι όπως αναφέρθηκε, ακόμη μία συστημική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην πλατφόρμα.
Για τις καταθέσεις, τα στελέχη της τράπεζας τόνισαν ότι η επιστροφή τους θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη ρύθμιση του χρέους, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την χαλάρωση και άρση των capital controls. Μέσα στο έτος έχουν επιστρέψει 1 δισ. ευρώ, ωστόσο στο δ’ τρίμηνο μέχρι στιγμής οι καταθέσεις παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.
Διαβάστε ακόμη: Eurobank: Η Eurolife στήριξε το γ' τριμήνο - καθαρά κέρδη 192 εκ. το 9μηνο