Πολιτική

Eurobank: Ρεαλιστική η εκτίμηση του προσχεδίου για το πλεόνασμα


 Η εκτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016 θεωρείται απόλυτα ρεαλιστική, αναφέρεται σε μελέτη της Eurobank με τίτλο: «Ελλάδα: Προσχέδιο προϋπολογισμού 2017, βασικές υποθέσεις και επιτευξιμότητα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων».

Ειδικότερα, με την ευκαιρία της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος στην Βουλή των Ελλήνων, η μελέτη της Eurobank επιχειρεί, βάσει μίας απλουστευτικής μεθόδου, την ποσοτικοποίηση του δυνητικού υφεσιακού αντίκτυπου (fiscal drag) των δημοσιονομικών μέτρων για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

Η σωρευτική υφεσιακή επίπτωσή αυτών εκτιμάται σε 5,5 δισ., ευρώ μέγεθος που δε θεωρείται αμελητέο, δεδομένης της υποτονικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία στην τρέχουσα συγκυρία. Εντούτοις, ο εκτιμώμενος υφεσιακός αντίκτυπος των νέων μέτρων θα μπορούσε να αντισταθμισθεί από τη συνεχή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου μέσω της χρηματοδότησης που παρέχεται από το νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας, αναφέρεται στην μελέτη.

Όπως είναι γνωστό, το υφιστάμενο πρόγραμμα προβλέπει συνολικό ποσό χρηματοδότησης ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο 2017 για την εκκαθάριση των εν λόγω οφειλών, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, άνω του 1 δισ. ευρώ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με την μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τα ενθαρρυντικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν την άνοιξη του 2016, τις θετικές επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα από την αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος ως αποτέλεσμα της εφαρμογής κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούνιο 2015, την εντατικοποίηση των ελέγχων για πάταξη της φοροδιαφυγής ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, καθώς και την εφαρμογή σειράς θεσμικών παρεμβάσεων όπως η αναδιοργάνωση του συνολικού πλαισίου λειτουργίας της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τις προσδοκίες για ύφεση το 2016 σχετικά ηπιότερη του αναμενομένου, η εκτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016 θεωρείται απόλυτα ρεαλιστική.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις