Πολιτική

Euler Hermes: 64 ημέρες ο Μέσος Χρόνος Είσπραξης απαιτήσεων παγκοσμίως, 89 στην Ελλάδα


οι Ευρωπαϊκές χώρες ταξινομούνται σε δύο διαφορετικές ομάδες

Την χειρότερη θέση στο Μέσο Χρόνο Είσπραξης εμπορικών απαιτήσεων καταλαμβάνει η Ελλάδα παγκοσμίως, με το Μέσο Χρόνο Είσπραξης των Απαιτήσεων παγκοσμίως (DSO) να παραμένει  στις 64 ημέρες το 2016, σύμφωνα με μελέτη της Euler Hermes.

Ειδικότερα, η Euler Hermes προβλέπει πως ο Μέσος Χρόνος Είσπραξης των Απαιτήσεων παγκοσμίως (DSO) θα παραμείνει στις 64 ημέρες το 2016, ενώ, το 2015, 1 στις 4 επιχειρήσεις διεθνώς εισέπραξε τις απαιτήσεις της έπειτα από 90 ημέρες κατά μέσο όρο.    
 
Με βάση την ανάλυση της Euler Hermes, το 2015 οι επιχειρήσεις στη Δυτική Ευρώπη έπρεπε να περιμένουν κατά μέσο όρο 60 ημέρες για να εισπράξουν τις εμπορικές απαιτήσεις τους, 2 ημέρες λιγότερο σε σύγκριση με το 2014. Η πιο σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, όπου ο Μέσος Χρόνος Είσπραξης των Απαιτήσεων συρρικνώθηκε από 101 ημέρες το 2014 σε 91 ημέρες το 2015, καθώς τα μέτρα λιτότητας και οι ιδιωτικοποιήσεις ώθησαν τις επιχειρήσεις σε μία ουσιαστική διαχείριση των εμπορικών απαιτήσεών τους.

Για το 2016, η Euler Hermes προβλέπει ότι ο Μέσος Χρόνος Είσπραξης των Απαιτήσεων (DSO) θα συνεχίζει να ακολουθεί την καθοδική του πορεία, μιας και οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να επωφεληθούν από την ενίσχυση των εσόδων τους, λόγω της βελτίωσης της δυναμικής του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ σε +1.6% (2016 πρόβλεψη), έπειτα από το +1.5% το 2015.

Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαϊκές χώρες ταξινομούνται σε δύο διαφορετικές ομάδες αναφορικά με το Μέσο Χρόνο Είσπραξης των Απαιτήσεων. Συγκεκριμένα, η πρώτη ομάδα αποτελείται από τις Βορειότερες χώρες όπου ο Μέσος Χρόνος Είσπραξης των Απαιτήσεων παραμένει στις 50 ημέρες. Κατά το 2015, στην Αυστρία οι επιχειρήσεις χρειάστηκαν μόνο 44 ημέρες για να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους, στη Ολλανδία 47 ημέρες, στην Ελβετία 48 ημέρες, στις Σκανδιναβικές χώρες 50 ημέρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο 51 ημέρες και στη Γερμανία 53 ημέρες. Σε όλες αυτές τις χώρες παρατηρείται περιορισμένη διασπορά στις πρακτικές πληρωμών με το 46% των εταιριών να εισπράττουν τις εμπορικές απαιτήσεις τους από 30 έως 60 ημέρες και μόνο το 7% να εισπράττει σε χρονικό διάστημα πάνω από 90 ημέρες.

Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από τις Μεσογειακές χώρες, όπου ο Μέσος Χρόνος Είσπραξης των Απαιτήσεων ξεπερνά τις 60 ημέρες. Ειδικότερα, οι προβλέψεις για το DSO κατά το 2016 έχουν ως εξής : Στην Ισπανία 65 ημέρες, στην Πορτογαλία 70 ημέρες, στη Γαλλία 70 ημέρες, στην Ιταλία 86 ημέρες, στην Ελλάδα 89 ημέρες και στο Βέλγιο 65 ημέρες. Σε αυτές τις χώρες, το 30% των προμηθευτών περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες να εισπράξουν τις εμπορικές απαιτήσεις τους, ενώ μόνο το 28% πληρώνονται από 30 μέχρι 60 ημέρες.

Τέλος, αναφορικά με τους κλάδους δραστηριότητας, η έρευνα έδειξε ότι όσο πιο κοντά στον τελικό καταναλωτή βρίσκεται ο κλάδος, τόσο πιο γρήγορη είναι η είσπραξη των απαιτήσεων. Στον κλάδο των Ηλεκτρονικών, των Μηχανημάτων και εξοπλισμού, καθώς και των Κατασκευών, οι επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο χρόνο να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους : 89, 87 και 81 ημέρες αντίστοιχα το 2015. Αντίθετα, στους κλάδους των Τροφίμων, της Λιανικής και των Μεταφορών ο Μέσος Χρόνος Είσπραξης των Απαιτήσεων παραμένει κάτω από 50 ημέρες.

 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις