Άμυνα & Διπλωματία

Έτοιμη να επεκτείνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Άγκυρα


Μετά τη συνεχή παρουσία στην Κύπρο με τρία πλοία (δύο γεωτρύπανα, τα Fatih και Yavouz και το ερευνητικό Barbaros) η Τουρκία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αντίστοιχες προκλήσεις το Αιγαίο.

Προ ημερών ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε από τα Σκόπια ότι η Άγκυρα θα στείλει ένα ακόμη πλοίο, το Oruc Reis, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το νέο είναι ότι η Τουρκία, σε συνέχεια της κίνησης του Νοεμβρίου του 2018 με την επίσκεψη στη Λιβύη και στην "κλεμμένη λιβική ΑΟΖ" από την Ελλάδα που ανακοίνωσε στην Τρίπολη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκία Χουλουσί Ακάρ επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα, σε συνέχεια βέβαια παλαιότερων δηλώσεων ότι η Μεγίστη (Καστελόριζο) δεν έχει ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα και ότι ανήκει στη Μεσόγειο, η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) κατέθεσε αίτημα προς τη διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και στον 29ο μεσημβρινό, δηλαδή σε μια περιοχή που ξεκινάει από τα νότια της Ρόδου και φθάνει πέρα από τη Μεγίστη.

Την είδηση δημοσίευσε η "Καθημερινή" η οποία και προσδιορίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο στα τέλη Αυγούστου.

Στο αίτημα της ΤΡΑΟ προς το τουρκικό επιτελείο, ζητείται διαθεσιμότητα της περιοχής μετά τις 15 Αυγούστου, όταν ολοκληρώνεται η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Το ερευνητικό πλοίο βρίσκεται σήμερα στη θάλασσα του Μαρμαρά «Ορούτς Ρέις» ωστόσο θεωρείται ότι θα αποπλεύσει τις επόμενες μέρες πιθανότατα για την Κύπρο. Η επόμενη κίνηση των Τούρκων είναι η έκδοση NAVTEX με την οποία και θα οριοθετούν την περιοχή που θα διεξάγουν τις έρευνες.

Η προηγούμενη πρόκληση

Η προηγούμενη πρόκληση στη Μεγίστη διαδραματίστηκε τον Οκτώβριο του 2018, όταν σε περιοχή περίπου 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ορίζεται έως το ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες το «Μπαρμπαρός».

Τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αντιμετώπισαν την κρίση με νηφαλιότητα και επιιτυχία με τη διαδοχική αποστολή δύο φρεγατών, οι οποίες  "συνόδευαν" το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία.

Η Άγκυρα πραγματοποιεί τις step-by-step προκλήσεις της, αρχικά προαναγγέλλοντας στη συνέχεια, λαμβάνοντας και αξιολογώντας τις αντιδράσεις και τελικά προχωρά σε ενέργειες. Παράλληλα έχει ένα εξαιρετικά ευρύ δίκτυο πληροφόρηση για τις ειδήσεις στην Ελλάδα ενώ χρησιμοποιεί και άρτιους μηχανισμούς προπαγάνδας και υβριδικών απειλών.

Διαβαστε επισης