Διεθνή

Έτοιμη για αναδίπλωση στο προσφυγικό η Μέρκελ


Αναγκασμένη ν' αλλάξει πολιτική αναφορικά με το προσφυγικό είναι η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ύστερα από το δεύτερο συνεχόμενο "χαστούκι", αυτή την φορά στις τοπικές εκλογές στο Βερολίνο. Αποδεχόμενη την κριτική που της ασκείται η Μέρκελ δήλωσε πως, αν μπορούσε, θα γύριζε πίσω τον χρόνο για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την εισροή περίπου ενός εκατομμυρίου μεταναστών που πλημμύρισαν πέρυσι τη Γερμανία. Πρόσθεσε, δε, ότι αν γνώριζε πόσο οι άνθρωποι ήθελαν να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική της, θα εξέταζε το ενδεχόμενο αυτό. Η Καγκελάριος εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκαταβατική και πρόσθεσε πως, αν η επιθυμία του γερμανικού λαού είναι να μην κατακλυστεί η χώρα με ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις μετανάστευση, «τότε αυτό είναι ακριβώς για το οποίο μάχομαι». Ως εκ τούτου, αναμένεται μάχη θα δοθεί από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών το επόμενο διάστημα ώστε να ανακοπεί η ανοδική πορεία του AfD, με αρνητικές συνέπειες βέβαια τόσο στην πορεία επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης και την σύγκρουση συμφερόντων και επιδιώξεων των μελών - κρατών της Ε.Ε γύρω από το εν λόγω ζήτημα.

Οι διαγραφόμενες μεγάλες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσουν έντονες διεργασίες σε εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγκάζοντας τη Μέρκελ να αλλάξει την πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό  και να επανέλθει στη «γραμμή Σόιμπλε» στα ζητήματα λιτότητας και δημοσιονομική πειθαρχίας της ΕΕ.

Το υψηλό ποσοστό (11,5% σύμφωνα με τα exit poll) που εξασφαλίζει το AfD στο Βερολίνο – παραδοσιακό προπύργιο των σοσιαλδημοκρατών και της αριστεράς), δείχνει ότι τα ξενοφοβικά κηρύγματα, τα αντιμεταναστευτικά συνθήματα και οι εθνικιστικές κορώνες βρίσκουν πλέον απήχηση σε όλα τα στρώματα  του γερμανικού πληθυσμού

Το AfD προσελκύει βέβαια κυρίως δεξιούς-συντηρητικούς ψηφοφόρους, ψαλιδίζοντας τα ποσοστά των χριστιανοδημοκρατών. Το CDU  και η υπερσυντηρητική βαυαρική του πτέρυγα (CSU) θα πιέσουν λοιπόν τη Μέρκελ να αλλάξει πολιτική όχι μόνον  στο προσφυγικό, αλλά  και στα  ευρωπαϊκά ζητήματα, υιοθετώντας σκληρότερη στάση στα θέματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της λιτότητας.