Τράπεζες

Ετοιμάζει υποβάθμιση για τις τουρκικές τράπεζες η Fitch;


Σε δύσκολη στενωπό παραμένουν οι τράπεζες και η οικονομία της Τουρκίας με το οίκο Fitch να τοποθετεί σήμερα σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (Rating Watch Negative) το αξιόχρεο (IDR) σε ξένο νόμισμα 25 τουρκικών τραπεζών, καθώς και την αξιολόγηση βιωσιμότητας τους(Viability Rating).

Εντονότατες άλλωστε είναι οι πιέσεις το τελευταίο διάστημα στην γειτονική χώρα όπως αποτυπώνεται και στην πορεία της λίρας και την εσπευσμένη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια.

Πέραν τούτου, λόγω της αρνητικής εικόνας του Προέδρου Ερντογάν στη Δύση, οι επενδύσεις γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο και μόνον οι Άραβες συνεχίζουν τις συναλλαγές τους με την τουρκική κυβέρνηση, σημειώνουν οι αναλυτές. Αποτέλεσμα είναι να έχει αυξηθεί ο εξωτερικός δανεισμός, ο πληθωρισμός να έχει τιναχθεί στα ύψη και η τουρκική λίρα να έχει πάρει την ‘κάτω βόλτα’ χάνοντας μέσα σε ένα χρόνο το 20% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ

Fitch: Μειώθηκαν τα ρίσκα μετά την αύξηση επιτοκίων αλλά ελλοχεύει πλέον μεγάλος κίνδυνος για την ανάπτυξη

«To RWN στις αξιολογήσεις των τραπεζών αντανακλά ρίσκα στην επίδοση τους, στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την κεφαλαιοποίηση και στις περισσότερες περιπτώσεις, στα προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης, μετά από μια πρόσφατα περίοδο αυξημένης αναταραχής στις αγορές» σημειώνεται στην ανακοίνωση του οίκου Fitch.

H Fitch επισημαίνει ότι τα άμεσα ρίσκα στην μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα της Τουρκίας έχουν μειωθεί μετά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Υπογραμμίζει ωστόσο, πως η ήδη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας και η άνοδος των επιτοκίων θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση των οικονομικών δεικτών των τραπεζών.

Σημαντικά παραμένουν σύμφωνα με τον οίκο και τα ρίσκα για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δεδομένης της ανάγκης της Τουρκίας να εξυπηρετήσει την μεγάλη εξωτερική χρηματοδότηση σε ένα πιο δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον.

Τα ρίσκα για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών έχουν αυξηθεί λόγω του υψηλού δανεισμού σε ξένο νόμισμα (που αντιστοιχεί στο 37% των δανείων του τραπεζικού τομέα) και τον πιθανό αντίκτυπο της πτώσης της τουρκικής λίρας στην δυνατότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν το χρέους τους. Τα υψηλότερα επιτόκια και η πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη μπορούν επίσης να επιβαρύνουν την εξυπηρέτηση των δανείων.

Διαβαστε επισης