Πολιτική

Ετοιμάζει επενδύσεις 165 εκ. ευρώ η ΕΥΑΘ


Το φιλόδοξο επενδυτικό project 166 εκ. ευρώ της επόμενης 7ετίας της ΕΥΑΘ παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Γιάννης Κρεστενίτης στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών στοιχείων για το 2016. Για την περσινή χρήση, ο τζίρος του ομίλου το 2016 ανήλθε στο ποσό των 73,3 εκατ. ευρώ, έναντι 73 εκατ.

Πτώση σημείωσαν τα καθαρά κέρδη καθώς ανήλθαν στα 12,45 εκατ. ευρώ, έναντι 13,5 εκατ. (μείωση 7,62%) και ο δείκτης ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκε στο ποσό των 26,5 εκατ. ευρώ, έναντι 25,3 εκατ. (αύξηση 4,6%). Σε άλλα νέα, οι οφειλές των καταναλωτών προς την ΕΥΑΘ υπολογίζονται σήμερα στα 15 εκ. ευρώ. Ως μεγάλοι οιφειλέτες εμφανίζονται οι δήμοι Δέλτα και Θερμαϊκού, με άνω των 5 εκατ. ευρώ χρέη ο πρώτος για ύδρευση και για 1 εκατ. ευρώ και πλέον ο δεύτερος για αποχέτευση. Επίσης, ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτης, που οφείλει στην εταιρεία ποσό ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, έχει προχωρήσει σε διακανονισμό.

Όπως διευκίνισε ο κ. Κρεστενιώτης η ΕΥΑΘ εταιρία απαιτεί από τους καταναλωτές, που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να καλύψουν τις οφειλές τους και τόνισε ότι μόνο στους συστηματικούς κακοπληρωτές η εταιρεία διακόπτει την υδροδότηση, ή προσφεύγει στα δικαστήρια.

Όσον αφορά τις προοπτικές ιδιωτικοποίησης αναφορικά με το 23% της εταιρείας φαίνεται πως υπάρχει σαφές χάσμα απόψεων. "Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να το διαχειρίζεται δημόσια επιχείρηση" είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Κρεστενίτης, προσθέτοντας: "δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στη συζήτηση που θα ανοίξει με τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της πώλησης του 23%"

Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε επί του θέματος και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τη θέση της και να ενταχθεί σχετική πρόβλεψη στη σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση". Προτού τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ο κ.Κρεστενίτης ξεκαθάρισε ότι εκφράζει την προσωπική του θέση, αφού δεν υπάρχει σχετική τοποθέτηση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Οι επενδύσεις

Στόχος της διοίκησης αποτελεί το επενδυτικό σχέδιο να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα της εταιρείας, ένα μέρος από το ελληνικό δημόσιο, μέσω προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, αλλά και από δανεισμό, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως είπε ο κ. Κρεστενίτης. Όπως τονίστηκε, το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΥΑΘ, αφορά σε άμεση επέκταση της εγκατάστασης νερού Θεσσαλονίκης (διυλιστήριο) με παράλληλο "άνοιγμα" της εταιρίας σε νέες περιοχές υδροδότησης.

Κατά τον κ. Κρεστενίτη, η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης επέκτασης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού της Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), που χαρακτήρισε έργο - "ανάσα" για την πόλη, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ περίπου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2021, ενώ την τρέχουσα περίοδο γίνεται η επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης.

"Με το έργο αυτό θα ενισχυθεί η λειτουργία του βασικού υδραγωγείου Αλιάκμονα και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες νερού για την κάλυψη έκτακτων και μελλοντικών υδροδοτικών αναγκών των υφιστάμενων, αλλά και των νέων περιοχών που πρόκειται να ενταχθούν στη ζώνη ευθύνης της ΕΥΑΘ”, τόνισε και πρόσθεσε: "σκοπεύουμε, συνδυαστικά και με άλλα έργα, να εξορθολογίσουμε στο σύνολό του το υδροδοτικό σύστημα, δημιουργώντας παράλληλα επιμέρους υδραυλικές ενότητες, ώστε να απομονώνονται περιοχές και να μην παρατηρούνται φαινόμενα - ντόμινο, όπως αυτό του περασμένου Ιανουαρίου". Ο κ. Κρεστενίτης υπενθύμισε ότι το υδροδοτικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης "στήθηκε" σταδιακά από την περίοδο της ...Τουρκοκρατίας, με "μπαλώματα", σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και ανάλογα με τις εκάστοτε πληθυσμιακές ανάγκες και συνθήκες δόμησης, χωρίς προφανώς ολιστική προσέγγιση. "Έχουν γίνει αρκετές μελέτες τα προηγούμενα χρόνια, ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουμε έργα", ανέφερε.

Σε άξονα 5 σημείων

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες έργων που είναι τα εξής:

-ποσό ύψους 72,5 εκατ ευρώ αφορά επενδύσεις αναβάθμισης και συντήρησης του υφιστάμενου δικτύου,

-3,9 εκατ ευρώ στην επέκταση της ζώνης δραστηριότητας της εταιρείας,

-29,4 εκατ. ευρώ στη Β΄ φάση της ΕΕΝΘ, που θα προσθέσει 150.000 κ.μ. νερού/ημέρα στις ποσότητες με τις οποίες τροφοδοτείται η Θεσσαλονίκη,

-8 εκατ ευρώ στη συντήρηση και την παρακολούθηση του αγωγού Αραβησσού Πέλλας

-και 32 εκατ. ευρώ στον εξορθολογισμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του υφιστάμενου δικτύου.

Παράλληλα, η εταιρεία πρότεινε να εκτελεστούν, με χρηματοδότηση της ΕΥΑΘ Παγίων, επενδύσεις σε δίκτυα, ύψους 19,3 εκατ. ευρώ.