Κινήσεις για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του δικτύου και τη μείωση του προσωπικού της Εθνικής, εξυγίανση του χαρτοφυλακίου με δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων και νέα πρωτοβουλία από τη διοίκηση της τράπεζας για νομοθετική ρύθμιση του θέματος του ΛΕΠΕΤΕ ανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Σχετικά με την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει δύο συναλλαγές πώλησης προβληματικών δανείων και θα γίνουν νέες ως το τέλος του έτους, με στόχο να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 4,4 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019 και να υποχωρήσουν στο 5% ως το τέλος του 2021, όπως προβλέπει το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο, που παρουσιάσθηκε πρόσφατα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής προέβλεψε ότι η αύξηση της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια θα προέλθει, αφενός, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό που θα περιορίσει τα λειτουργικά κόστη, αλλά και από την αύξηση των εκταμιεύσεων νέων δανείων, που θα βελτιώσουν τα έσοδα της τράπεζας. Η πλεονάζουσα ρευστότητα της Εθνικής επιτρέπει την αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων, τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μυλωνάς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα περιορίσει τη σημασία του δικτύου για τη λειτουργία της τράπεζας, καθώς πολύ σύντομα οι απλές συναλλαγές θα γίνονται εξολοκλήρου ψηφιακά. Ήδη η τράπεζα έχει μειώσει κατά 20% το τελευταίο δωδεκάμηνο τον αριθμό των καταστημάτων της και κατά 13% το προσωπικό, δηλαδή κατά 90 καταστήματα και 1.200 άτομα, αντίστοιχα.
Για την οικονομία, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «αδιαμφισβήτητα εισέρχεται σε μια περίοδο ομαλοποίησης και ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των επενδυτών μετά την πρώτη θετική τους ανταπόκριση στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης θα δώσει ώθηση στα μεγέθη της οικονομίας αλλά και στη ζήτηση για νέα δάνεια».
Ο ΛΕΠΕΤΕ
Για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα της τράπεζας, ο κ. Μυλωνάς υπενθύμισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, σχετικά με την καταβολή επικουρικών συντάξεων μέσω ΕΤΕΑΕΠ αναλήφθηκε χωρίς τη συναίνεση της τράπεζας, η οποία υποστηρίζει ότι ο νόμος δεν ευσταθεί νομικά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής προανήγγειλε πρωτοβουλίες για μια νέα νομοθετική ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ, υπογραμμίζοντας: «Είμαι σίγουρος ότι τα λάθη θα διορθωθούν σύντομα. Η διοίκηση της τράπεζας και εγώ είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να βρεθεί μια συμφέρουσα λύση για όλες τις πλευρές».