Ενώ πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας (30 Ιουνίου) του προγράμματος εθελούσιας εξόδου εργαζομένων της Εθνικής, έγινε γνωστό ότι τους επόμενους μήνες πρόκειται να μπεί λουκέτο σε άλλα 25 καταστήματα της τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, με τη συρρίκνωση του δικτύου της να συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Σύμφωνα με πηροφορίες τα 25 καταστήματα της Εθνικής τράπεζας που κλείνουν μέχρι το τέλος του έτους είναι τα ακόλουθα: Κάνιγγος (129), Μεγάρου Εθνικής Ασφαλιστικής (891), Κέντρου Αιγάλεω (084), Καλογρέζας (128), Νέας Eλβετίας(092), Παραλίας Βουλιαγμένης (682), Καλλίπολης (879), Μεγάρου ΟΤΕ (671), Μάνδρας (653), Λέοντος Σοφού (213), Πανοράματος(239), Παλ. Aγοράς Ρόδου (297), Μαρμαρά (838), Ξυλόκαστρου(436), Αθηνών Kαλαμάτας(220-1), Νεωρίου Σύρου (469-1), Πλ. 1866 Xανίων (495), Τυμπακίου (479), Φιλιατών (459), ΛίμνηςEυβοίας(408-1), Ιάσωνος Bόλου (781), Άργους Oρεστικού (344), Νιγρίτας (428), Ελευθερούπολης (342), Φερών (487).
Σημειώνεται, ότι το 2020 έκλεισαν συνολικά 18 καταστήματα της Εθνικής (από 389 το 2019, έμειναν 371 στα τέλη του 2020) και μετά τα φετινά λουκέτα θα περιοριστούν σε 346. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το 2020 συνολικά τα τραπεζικά καταστήματα περιορίστηκαν κατά 158 (από 1.838 το 2019 μειώθηκαν σε 1.680 το 2020)
Πίεση για την εθελούσια
Οι πληροφορίες για το κλείσιμο των καταστημάτων 25 καταστημάτων ήρθαν εν μέσω προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων στην Εθνική, με τους τραπεζοϋπαλλήλους των καταστημάτων στα οποία μπαίνει λουκέτο, να βρίσκονται υπό πίεση, καθώς το εργασιακό τους μέλλον φαίνεται αβέβαιο. Το πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ στις 31 Μαίου, λήγει στις 30 Ιουνίου και οι όροι του είναι ίδιοι με εκείνου του περασμένου Νοεμβρίου (ουσιαστικά πρόκειται για επανενεργοποίηση της προηγούμενης εθελουσίας).
Μεταξύ άλλων, τίθεται προϋπόθεση συμμετοχής κατ’ ελάχιστο τα 7 χρόνια υπηρεσίας και τα 30 έτη ηλικιακά, ενώ το οικονομικό κίνητρο έχει πλαφόν τις 150.000 ευρώ (από 10 έως 35 μηνιαίους μισθούς ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και την ηλικία και ορισμένες προσαυξήσεις).
Πέρυσι αποχώρησαν από την Εθνική 952 τραπεζοϋπάλληλοι (7.822 εργαζόμενοι στα τέλη του 2020, από 8.774 το 2019). Γενικά, το 2020 ήταν μαύρη χρονιά για την απασχόληση στις τράπεζες καθώς το προσωπικό τους συνολικά μειώθηκε κατά 12,2%, ενώ χάθηκαν συνολικά 4.613 θέσεις εργασίας!
Το 2020, εν μέσω πανδημίας, έφυγαν σε ετήσια βάση οι περισσότεροι τραπεζοϋπάλληλοι (σε απόλυτους αριθμούς και ποσοστιαία) της τελευταίας πενταετίας. Η χρονιά συγκαταλέγεται και στις χειρότερες για την απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο από το ξέσπασμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης το 2010.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τους παρακάτω πίνακες της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο συνολικός αριθμός του προσωπικού των τραπεζών (συστημικών και μη) έπεσε στα τέλη του 2020 σε 33.121, από 37.734 που ήταν στα τέλη του 2019. Άρα, μέσα σε ένα χρόνο είδαν την έξοδο 4.613 τραπεζοϋπάλληλοι (ποσοστιαία μείωση 12,2%).
Η συρρίκνωση του προσωπικού των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί και το 2021 (κυρίως με νέα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης) με στόχο στο τέλος του τρέχοντος έτους να ανέρχεται γύρω στα 30.000 άτομα.
ΔΑΣ: Αντίθετοι στη σύνδεση εθελούσια- κλείσιμο καταστημάτων
Με αφορμή τη νέα συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής, η παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) ΕΤΕ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Έχουμε ως ΔΑΣ αναδείξει επανειλημμένα με δημόσιες ανακοινώσεις μας και παρεμβάσεις μας στα συνδικαλιστικά μας όργανα ότι η Εθνική Τράπεζα «μετασχηματίζεται» με βασική προτεραιότητα την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του λειτουργικού και εργασιακού κόστους, την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία εις βάρος των εργασιακών σχέσεων και της διαχρονικής εταιρικής κουλτούρας, που άλλοτε αποτελούσε το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθιστώντας την ηγέτιδα τράπεζα στην ελληνική αγορά.
Η συνέχιση της πολιτικής συρρίκνωσης του Δικτύου αποδεικνύει αυτή την διαπίστωση. Για ακόμη μια φορά, με διαρροές ή με αποσπασματική ενημέρωση στους επί μέρους χώρους, γίνεται λόγος για ακόμη 22 Καταστήματα και 3 Γραφεία Συναλλαγών που πρόκειται ως το τέλος του έτους να κλείσουν!
Τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει κερδοφορία μετά φόρων 578 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη 42% σε ετήσια βάση, και με περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών στο 16,5%, προκαλεί αλγεινή εντύπωση το κλείσιμο ακόμη 25 φυσικών σημείων παρουσίας της, ακόμη κι από περιοχές ιδιαίτερης εθνικής σημασίας στην ακριτική Ελλάδα! Για να μη μιλήσουμε για το ιστορικό και εμβληματικό κατάστημα του Λονδίνου!
Φυσικά για μείωση προσλήψεων ειδικών συνεργατών, με παχυλές αμοιβές και με αμφίβολη προσφορά στην ανάπτυξη της ΕΤΕ, ούτε λόγος! Φαίνεται ότι τα συμβόλαια των χιλιάδων ευρώ μηνιαίως δεν αποτελούν «σπατάλη» για την ΕΤΕ!
Καμία διείσδυση της ηλεκτρονικής τραπεζικής και των εναλλακτικών δικτύων στις συναλλακτικές συνήθειες της πελατείας δεν μπορεί να δικαιολογήσει το κενό παρουσίας της Εθνικής Τράπεζας σε περιοχές που είχαν χτιστεί ισχυροί δεσμοί εμπιστοσύνης με την τοπική αγορά και κοινωνία ή σε περιοχές που το αμέσως πλησιέστερο Κατάστημα της ΕΤΕ βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.
Ως ΔΑΣ είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι πολιτικές συρρίκνωσης αποτελούν ξεκάθαρο πλήγμα για την Τράπεζα, επιφέρουν τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα και κυρίως πλήττουν ευθέως την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων και τα συμφέροντα των συναδέλφων. Με τις θέσεις εργασίας συνεχώς να τελούν υπό μείωση, με τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις που μειώνουν θέσεις ευθύνης, η φιλοσοφία υπηρεσιακής εξέλιξης και προοπτικής μέσα στην Τράπεζα αλλοιώνεται: Λιγότερες θέσεις εργασίας- λιγότερες θέσεις ευθύνης- στασιμότητα και έλλειψη κινήτρων στο σύνολο των συναδέλφων. Η ΕΤΕ αλλάζει και δυστυχώς αλλάζει προς το χειρότερο!
Χωρίς χρονοτριβή και χωρίς καμία ψευδαίσθηση ότι οι επιχειρηματικές αποφάσεις της Διοίκησης αποτελούν «θέσφατο» και δεν επιδέχονται κριτικής, από την πρώτη στιγμή ως ΔΑΣ έχουμε ζητήσει σύγκληση των οργάνων του ΣΥΕΤΕ προκειμένου να διατυπώσουμε την ξεκάθαρη θέση που οφείλει να έχει το σωματείο απέναντι σε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις:
- Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συρρίκνωση της Τράπεζας. Ειδικά όταν επισήμως είχε διατυπωθεί στο Προεδρείο πριν λίγο καιρό η θέση της Διοίκησης ότι καμία περαιτέρω μείωση καταστημάτων δεν προβλέπεται για το 2021.
- Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη σύνδεση «Εθελούσια Έξοδος- Κλείσιμο Καταστημάτων». Οι λογικές «θα κλείσει το Κατάστημά σου, οπότε πάρε Εθελούσια» δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καλλιεργούνται! Η έλλειψη προσωπικού είναι ορατή εδώ και καιρό και το νιώθουν στο πετσί τους ειδικά οι συνάδελφοι του Δικτύου, όταν χρειάζεται να λειτουργήσουν 2-3 άτομα Καταστήματα των 20 και 25 ατόμων, σε περιπτώσεις ύπαρξης κρούσματος Covid-19.
- Καμία συναδέλφισσα και κανένας συνάδελφος να μην υποστεί βλαπτική μεταβολή από τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για τις επιχειρηματικές αποφάσεις, οι εργασιακές τους σχέσεις δεν μπορούν να αφήνονται στην τύχη, ανάλογα με το αν είναι οι «τυχεροί» που κλείνει ή δεν κλείνει το Κατάστημά τους. Πέρα από την προσωπική ταλαιπωρία να χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τον καθημερινό προγραμματισμό τους ή να επιβαρυνθούν με ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις μετακίνησης, το να ζημιώνονται οικονομικά αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
- Να θεσμοθετηθεί διαδικασία ξεκάθαρη που να προστατεύει αποδοχές και ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη για το σύνολο του προσωπικού που πλήττεται από αυτές τις αναδιαρθρώσεις! Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε καταστήματα που κλείνουν δεν είναι εργαζόμενοι β’ κατηγορίας!
Απαιτούμε τη διασφάλιση των εργασιακών μας σχέσεων!
Δεν είμαστε ούτε πρόκειται να γίνουμε παθητικοί θεατές και αποδέκτες επιχειρηματικών αποφάσεων και επιλογών που θίγουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων και ναρκοθετούν την βιωσιμότητα της Εθνικής Τράπεζας.
Καλούμε την πλειοψηφία ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) να περάσει από την αδράνεια στη δράση, να πάρουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε στο ακέραιο τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων!»
ΚΥΡ