Επιχειρήσεις

Εθνική: Επενδύσεις 1 δισ. από ΜμΕ αν αρθούν τα capital controls


Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα απελευθερώσει έντονες αναπτυξιακές δυνάμεις και θα έχει άμεση θετική επίδραση στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, υπογραμμίζει η Εθνική Τράπεζα σε μελέτη για τον αντίκτυπο των capital controls στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι σε ορίζοντα εξαμήνου μετά την άρση των περιορισμών, θ'αρχίσει η υλοποίηση "παγωμένων" επενδυτικών σχεδίων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξεαν στην κρίση και έχουν τη δυνατότητα να ανπτύξουν περαιτέρω τις δραστηριότητες τους.

Οι επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα είναι τάξεως του €1 δισ. ετησίως  και θα "ζωντανέψουν" πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιοργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Στην ανάλυση της Εθνικής σημειώνεται ότι ενάμισυ χρόνο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, οι ΜμΕ έχουν υιοθετήσει διαδικασίες που τους επιτρέπουν να λειτουργούν κάτω από αυτούς τους περιορισμούς.

Ξεκινώντας από μια αποκρυπτογράφηση της συγκυρίας, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι ο επιχειρηματικός τομέας βρίσκεται σε μιά πρώτη φάση ανάκαμψης, που δεν έχει όμως ισχυρή δυναμική. Συγκεκριμένα, το 2016 χαρακτηρίστηκε από μια σταδιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, όπως αποτυπώθηκε στην άνοδο του Δείκτη Εμπιστοσύνης για τις ΜμΕ κατά 8 μονάδες στη διάρκεια του έτους. Παρά ταύτα, ο δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος και σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το 2014.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η εκτίμηση του βαθμού που οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δρουν περιοριστικά στην τρέχουσα συγκυρία.

Οπως διαπιστώθηκε με ερωτηματολόγιο σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων, 39% των ΜμΕ δεν αντιμετωπίζουν πλέον κανένα πρόβλημα στη λειτουργία τους εξαιτίας των capital controls. Το ποσοστό ήταν μόλις 5% κατά το πρώτο εξάμηνο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Σχετικά σημαντικά – αλλά με εμφανή βελτίωση – προβλήματα φαίνεται ακόμα να υφίστανται όσον αφορά την είσπραξη απαιτήσεων (53% των ΜμΕ), την ολοκλήρωση παραγγελιών (45%) και την προμήθεια πρώτων υλών (41%). Από την άλλη πλευρά, οι διαδικασίες πληρωμής εργαζομένων και μεταφοράς προϊόντων φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ότι έχουν ομαλοποιηθεί.

 Κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Εθνικής,η αρση των capital controls δεν πρόκειται να προκαλέσει μαζική εκροή καταθέσεων ΜμΕ.

Οπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες των αναλυτών, κατά τους πρώτους μήνες επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων πάνω από το 50% των ΜμΕ διακρατούσε "μαξιλάρι ρευστότητας" εκτός ελληνικών τραπεζών, το οποίο τους επέτρεπε να λειτουργούν σε "σχεδόν κανονικές" συνθήκες.

Σήμερα - ενάμισι χρόνο μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων - το "μαξιλάρι" αυτό έχει απωλεσθεί για τις περισσότερες ΜμΕ. Τώρα, από εκείνες που είχαν διαθέσιμα κατά την επιβολή των περιορισμών, μόνον 1 στις 5 (20%) συνεχίζει να έχει χρηματικά διαθέσιμα εκτός ελληνικών τραπεζών.

Οπως επισημαίνεται, οι διαπιστώσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η γρήγορη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι καίριας σημασίας για να αποτραπεί η δημιουργία διαρθρωτικών προβλημάτων στις ΜμΕ.