Ασφαλιστική Αγορά

Με έκπτωση 25-50% η Εθνική Ασφαλιστική - Η σύγκριση με το deal της AXA


Στις... εκπτώσεις ετοιμάζεται να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική το fund CVC, όπως αποδεικνύεται πλέον όχι από εύλογους υπολογισμούς της αξίας της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, αλλά και από τη σύγκριση με το πρόσφατο deal για την εξαγορά της ελληνικής ασφαλιστικής AXA από την ιταλική Generali,

Στην περίπτωση της ΑΧΑ, το τίμημα σε σχέση με την κερδοφορία είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που φέρεται να έχει συμφωνήσει ή είναι έτοιμη να αποδεχθεί η Εθνική για την πώληση της θυγατρικής της.

Όπως έχει γράψει το Σin η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής επιχειρείται να γίνει «μισοτιμής», δηλαδή με τίμημα μικρότερο και από το ήμισυ των ιδίων κεφαλαίων της. Από τις 31 Δεκεμβρίου, όμως, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε το deal για την AXA, υπάρχει ένα νέο και σημαντικό σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το στοιχείο αυτό πρέπει να προβληματίζει, αν μη τι άλλο, τη διοίκηση της τράπεζας, η οποία δεν έχει πει το τελικό "Ok" για αποδοχή της προσφοράς και αναμένεται να την εγκρίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, η AXA Ασφαλιστική πωλήθηκε με τίμημα 168 εκατ. ευρώ, έχοντας εμφανίσει το 2019 κέρδη προ φόρων 20,3 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δηλαδή, το τίμημα αντιστοιχεί σε 8,3 φορές τα κέρδη προ φόρων.

Αντίστοιχα, η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε το 2019 κέρδη προ φόρων 81,7 εκατ. ευρώ, ενώ στη χρήση 2020 βελτίωσε περαιτέρω τα οικονομικά της αποτελέσματα και  αναμένεται να εμφανίσει  κέρδη άνω των  90 εκατ. ευρώ.

Έτσι, αν η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής υπολογιζόταν με τον ίδιο πολλαπλασιαστή (8,3), θα έφθανε 750 εκατ. ευρώ και το 80% των μετοχών της  θα αντιστοιχούσε σε 600 εκατ. ευρώ, αντί των 460 εκατ. που είναι έτοιμη να αποδεχθεί η Εθνική Τράπεζα - και μάλιστα με ρήτρες επιστροφής μέρους του τιμήματος.

Αν η σύγκριση γινόταν με βάση τα ίδια κεφάλαια σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις, τότε η αξία της Εθνικής, σε αντιστοιχία με αυτή της ΑΧΑ θα έπρεπε να είναι 1,148 δισ. ευρώ,  και για το 80% θα ήταν 918 εκατ. ευρώ»!

Υπάρχει λοιπόν μια "έκπτωση" της τάξεως του 25% στην αποτίμηση με βάση τα κέρδη και 50%(!) με βάση την καθαρή θέση, που είναι απορίας άξιον πώς μπορεί να δικαιολογηθεί από τη διοίκηση της τράπεζας.

Στοιχεία που δίνει το Σωματείο Υπαλλήλων, άλλωστε, δείχνουν ότι όχι μόνο δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε έκπτωση, αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Εθνικής Ασφαλιστικής θα δικαιολογούσαν σημαντικό premium, σε σχέση με το τίμημα που δόθηκε για την AXA. Όπως τονίζουν, «αν υπολογίσουμε

  • Το μέγεθος της Εταιρείας με βάση τα μερίδια αγοράς (24% στον κλάδο ζωής και υγείας και 9,6% στον κλάδο ζημιών),
  • το μέγεθος του τεράστιου αποκλειστικού και εξειδικευμένου εταιρικού δικτύου πωλήσεων,
  • το μέγεθος του συνεργαζόμενου δικτύου πρακτόρων και Brokers,
  • τη σύνθεση των περιουσιακών της στοιχείων,
  • την φήμη και την ιστορία,
  • αλλά και τις παραδοχές του business plan, τα παραπάνω ποσά (σ.σ.: που δόθηκαν για την AXA) είναι το ελάχιστο κατώφλι της αξίας πώλησης, η οποία είναι σαφές ότι θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη.

«Τι σχέση έχουν τα παραπάνω νούμερα με αυτά που ακούγονται για πώληση του 80% στα 420 - 450 εκατ. ευρώ περίπου», διερωτάται στην ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Είσοδος στο Χρηματιστήριο, η καλύτερη λύση

Η εισαγωγή της Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο θα αναδείκνυε με σαφώς καλύτερο τρόπο για τη μητρική τράπεζα της αξία της. Όπως τονίζουν οι εργαζομένοι, η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία που είναι εισηγμένη στο ΧΑ, η Ευρωπαϊκή Πίστη, έχει ίδια κεφάλαια 144,6 εκατ. ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 129,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή η σχέση ιδίων κεφαλαίων / χρηματιστηριακής αξίας διαμορφώνεται σε 89,76%.

Αντίστοιχα, με βάση το γεγονός ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει ίδια κεφάλαια 1,081 δισ. ευρώ, η χρηματιστηριακή της αξία θα ανερχόταν σε 970 εκατ. ευρώ, ή σε 775 εκατ. ευρώ για το 80%.

«Τι σχέση έχουν τα παραπάνω νούμερα με αυτά που ακούγονται για πώληση του 80% στα 420 - 450 εκατ. ευρώ;» επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Προσωπικού της ασφαλιστικής, καλώντας την τράπεζα «να επανεξετάσει τις επιλογές που έχει και να μην προχωρήσει στη συμφωνία με το CVC».

Διαβαστε επισης