Επιχειρήσεις

ΕΤΕπ: Χρηματοδοτήσεις 220 δισ. για επενδύσεις στην ενέργεια με 950.000 νέες θέσεις εργασίας


Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπέγραψε νέες χρηματοδοτήσεις 220 δισ. το 2022 για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας και δίκτυα μεταφοράς-διανομής.

Η συνολική χρηματοδότηση της ΕΤΕπ που υπογράφηκε για έργα στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία σε 17,06 δισ. ευρώ, καθώς η Τράπεζα άρχισε να θέτει σε εφαρμογή την ειδική δέσμη μέτρων στήριξης για το σχέδιο REPoweEU προκειμένου να σταματήσει η εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων.

Η συνολική χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) που υπογράφηκε πέρυσι ανήλθε σε 72,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να στηρίξει επενδύσεις ύψους περίπου 260 δισ. ευρώ δημιουργώντας 950.000 θέσεις εργασίας έως το 2026. Τα μισά περίπου από τα δάνεια της ΕΤΕπ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (46%) υπογράφηκαν για έργα σε περιοχές συνοχής, γεγονός που υπογραμμίζει τη στήριξη της Τράπεζας για την ισότιμη ανάπτυξη και τη σύγκλιση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, υπερβήκαμε τους στόχους μας, κάναμε πράξη τις διακηρύξεις μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της ΕΤΕπ στις Βρυξέλλες. «Η Τράπεζα της ΕΕ αξιοποιεί στο έπακρο τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός της για να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις της αδικαιολόγητης επίθεσης του Πούτιν και να θέσει τα θεμέλια μιας βιώσιμης ανάκαμψης.»

Η ΕΤΕπ βοήθησε αμέσως την Ουκρανία μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, εκταμιεύοντας κεφάλαια ύψους 1,7 δισ. ευρώ το περασμένο έτος για να συμβάλει στη χρηματοδότηση των έκτακτων επισκευών των υποδομών της χώρας που καταστράφηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η Τράπεζα τηρεί τη δέσμευσή που ανέλαβε να εντείνει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία σύμφωνα με την εντολή που της ανατέθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διεθνείς εταίρους.

Πέραν της στήριξης που προσφέρθηκε στην Ουκρανία, η «ΕΤΕπ στον κόσμο» υπέγραψε νέα χρηματοδότηση ύψους 9,1 δισ. ευρώ το 2022, ανεβάζοντας στα 10,8 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των πράξεων χρηματοδότησης του βραχίονα της ΕΤΕπ που προωθεί παγκόσμιες συνεργασίες και συστάθηκε πριν από ένα έτος.

Η πράσινη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ κατέγραψε πάλι σημαντική αύξηση αγγίζοντας τα 36,5 δισ. ευρώ (58% της συνολικής χρηματοδότησης), γεγονός που σημαίνει ότι η Τράπεζα εκπλήρωσε πολύ πριν από το ορόσημο του 2025 τη δέσμευση που είχε αναλάβει να διαθέτει τουλάχιστον τους μισούς πόρους της για την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Συνολικά, ο Όμιλος ΕΤΕπ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της διάθεσης 1 τρισ. ευρώ σε πράσινες χρηματοδοτήσεις τη δεκαετία που διανύουμε, έχοντας ήδη στηρίξει επενδύσεις αξίας 222 δισ. ευρώ την προηγούμενη διετία.

«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα πράσινων επιδοτήσεων στην ιστορία, η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτό και να συνεχίσει στην πορεία που χάραξε τόσο για το καλό του πλανήτη μας όσο και για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας» δήλωσε ο πρόεδρος Hoyer. «Η Τράπεζα της ΕΕ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της εγχώριας καινοτομίας που θα μας οδηγήσει στη μηδενική καθαρή κατανάλωση ενέργειας.»

Δραστηριότητες ΕΤαΕ

Το 2022 το ΕΤαΕ δέσμευσε περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις και έργα κλιματικής δράσης και ανάπτυξης υποδομών, ποσό που αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 97 δισ. ευρώ περίπου ώστε να στηριχθεί η χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κλάδων της ευρωπαϊκής οικονομίας και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματιών της ΕΕ.  Το ένα τρίτο περίπου από το ποσό που υπογράφηκε αφορούσε τους τομείς της βιωσιμότητας και του πράσινου μετασχηματισμού, ενώ το 27% επενδύθηκε σε μικρότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Λόγω των αρνητικών οικονομικών προοπτικών για το 2023, το ΕΤαΕ σχεδιάζει να επισπεύσει την αξιοποίηση του πολυθεματικού προγράμματος InvestEU και να το εμπλουτίσει με νέα σχέδια, όπως η πρωτοβουλία για τους ευρωπαίους πρωταθλητές στον τομέα της τεχνολογίας (European Tech Champions Initiative), η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις ερχόμενες εβδομάδες για να στηριχθεί η εγχώρια καινοτομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου του ΕΤαΕ σε πράσινους κλάδους της οικονομίας θα στηρίξουν το σχέδιο REPowerEU ώστε να εξαλειφθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

«Βασιζόμενο στο έργο που έχει ήδη επιτελεστεί, το ΕΤαΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί με οξυδέρκεια και γρήγορα αντανακλαστικά, ώστε να προσαρμόζεται στον μεταβαλλόμενο κόσμο που μας περιβάλλει, προσπαθώντας να διοχετεύει αποτελεσματικά δημόσιους πόρους όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΤαΕ Marjut Falkstedt.  «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές μικρότερες επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας παράλληλα τη δραστηριότητά μας σε χρηματοδοτικές λύσεις που στηρίζονται στη βιωσιμότητα, όπως π.χ. τα κεφάλαια που επενδύουμε ειδικά για το κλίμα και τις υποδομές.»

Η απάντηση στην πανδημία

Μόλις ξέσπασε η πανδημία ο στόχος του Ομίλου ΕΤΕπ ήταν να διαθέσει γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότερους χρηματοδοτικούς πόρους για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Με τη στήριξη 22 κρατών μελών, ο Όμιλος ΕΤΕπ ίδρυσε το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΠΤΕ) το οποίο, μετά από δύο περίπου χρόνια λειτουργίας, έχει υπογράψει χρηματοδοτήσεις ύψους 20,9 δισ. ευρώ (σε σύνολο διαθέσιμων κεφαλαίων 24,4 δισ. ευρώ) προσφέροντας δάνεια, εγγυήσεις, χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου και οιονεί μετοχικού κεφαλαίου. Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις, και κυρίως στις ΜΜΕ, να αναπτυχθούν ώστε να αντεπεξέλθουν στην πανδημία. Όλες οι χρηματοδοτήσεις που υπογράφηκαν στο πλαίσιο του ΠΤΕ αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 183,5 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Διαβαστε επισης