ΕΥΖην

Έσβησαν όλα τα φώτα μιας πόλης, για να φανεί η ομορφιά του έναστρου ουρανού 


Το 80% του πληθυσμού της Γης ζει κάτω από ουρανούς με φωτορύπανση· ένα εμπόδιο που δεν μας επιτρέπει να βιώσουμε την ομορφιά του σύμπαντος.

Με το πρότζεκτ «Seeing Stars», ο Daan Roosegaarde και η UNESCO Nertherlands βρήκαν λύση για να φέρουν πίσω τον έναστρο νυχτερινό ουρανό στους ανθρώπους: έσβησαν τα μη απολύτως απαραίτητα φώτα στα νοικοκυριά, τις φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες και τα φώτα των δρόμων, σε συνεργασία με τους κατοίκους, τις αρχές και τις επιχειρήσεις στην ολλανδική πόλη Franeker.

Καταργώντας τη φωτορύπανση σε κλίμακα μιας ολόκληρης πόλης, το «Βλέποντας Αστέρια» επέτρεψε στον καθένα να επανασυνδεθεί με το σύμπαν και να βιώσει και πάλι τη μαγεία του φωτός των αστεριών.

«Ο καθένας τώρα είναι μέσα στη δική του μικρή φυσαλίδα, τη μικρή του ασφάλεια, αποσυνδεδεμένος από τους άλλους» είπε ο Roosegaarde. «Συνειδητοποίησα ότι κάθε νύχτα, υπάρχει μια εκπληκτική παράσταση με φώτα, κρυμμένη ψηλά στον ουρανό μας. Κι αν σβήναμε όλα τα φώτα σε μια πόλη για να μπορέσουμε μαζί να απολαύσουμε τα αστέρια;

Το “Βλέποντας Αστέρια” ξαναφέρνει τα αστέρια στον δρόμο σας. Τα αστέρια βρίσκονται σε απόσταση ενός διακόπτη» τόνισε.

Στόχος της UNESCO Nertherlands είναι να αναγνωριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά το να βλέπουμε τα αστέρια.

Σβήνοντας τα φώτα στη Franeker, έφεραν πίσω τα αστέρια για να γεννήσουν μια αίσθηση σύνδεσης στον κόσμο που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του πρότζεκτ, «σε αυτή την πανδημία της Covid-19, εξακολουθεί να μας λείπει» (https://www.instagram.com/p/CXdhKnPoIAX/ ).

Το πρώτο «Seeing Stars» υλοποιήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε στην ολλανδική πόλη και πρόκειται να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις, όπως τη Λέιντεν στην Ολλανδία, το Σίδνεϊ, τη Βενετία, τη Στοκχόλμη και το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Διαβαστε επισης