Πολιτική

Έσβησαν οι προσδοκίες για συμφωνία στις 26 Ιανουαρίου


Κομισιόν: Το Eurogroup απλώς θα αξιολογήσει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών

 

Τις τελευταίες προσδοκίες της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου «έσβησε» η Κομισιόν, αφήνοντας «μετέωρο» ακόμη και το νέο ραντεβού στην Αθήνα των Θεσμών με τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει» με ευθύνη άλλων εμπλεκομένων, πλην της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που προφανώς παραπέμπει στη στάση του ΔΝΤ και ενδεχομένως της ελληνικής κυβέρνησης, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα: «Η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά από όλους τους εμπλεκόμενους».

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, μάλιστα, ότι η ίδια εκπρόσωπος της Επιτροπής υποβάθμισε δραστικά τις προσδοκίες για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 26 Ιανουαρίου, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στο ενδεχόμενο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα είναι μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε την κατάσταση» στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την αναγκαία, προκειμένου να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις, επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στη συνεδρίαση του Euro Working Group (12 Ιανουαρίου) και στη συνεδρίαση του Eurogroup, δύο εβδομάδες αργότερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε μόνο: «Δεν έχω παραπάνω λεπτομέρειες σε αυτό».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το νέο ραντεβού με τους επικεφαλής των Θεσμών δεν έχει κλείσει, επειδή παραμένουν ανοικτά πολλά θέματα και οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς δεν θεωρούνται, κυρίως από το ΔΝΤ, αρκούντως ικανοποιητικές για να αποτελέσουν βάση συζήτησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αποδεχθεί την παράταση ισχύος του δημοσιονομικού «κόφτη» για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά το ΔΝΤ, ως γνωστόν, αξιώνει να νομοθετηθούν από σήμερα μέτρα περικοπής συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου ορίου, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία του προγράμματος.

Εξάλλου, η «περιπέτεια» με τις έκτακτες παροχές Τσίπρα και τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από τη γερμανική πλευρά  δεν έχει οριστικά τελειώσει, παρότι έγινε ευμενώς δεκτή από το Eurogroup η «διορθωτική» επιστολή Τσακαλώτου. Την τελική απόφαση για ο αν θα ενεργοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα λάβουν οι τεχνοκράτες του Euro Working Group, στις 12 Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείονται νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Δυσάρεστες εκπλήξεις, από τις οποίες πιθανόν να τεθεί θέμα ανεπαρκούς εκπλήρωσης υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης, μπορεί να κρύβει, επίσης, ο έλεγχος που βρίσκεται σε εξέλιξη από τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, για να διαπιστωθεί αν προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό η εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις