Δεν πάνε πρίμα όλοι οι μακροικονομικοί δείκτες και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που παράγει η χώρα τους τελευταίους μήνες. Το μεγάλο «αγκάθι» και εστία κινδύνου για την οικονομία είναι η διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που καταγράφηκε το 2022, αναζωπυρώνοντας για τα καλά τους φόβους και τις ανησυχίες για επιστροφή των λεγόμενων «δίδυμων ελλειμμάτων» της ελληνικής οικονομίας.
Παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται σε τροχιά εξισορρόπησης, η εικόνα που παρουσιάζει το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Οι εισαγωγές «κάλπασαν» τη χρονιά που πέρασε και υποσκέλισαν την πολύ καλή πορεία που είχαν οι εξαγωγές, οι οποίες κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών για το 2022, έφτασε στα 20,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Αυτή η αρνητική εξέλιξη αντανακλά κατά κύριο λόγο την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 36,1% σε τρέχουσες τιμές (4,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 40,1% σε τρέχουσες τιμές (16,9% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 23,3% και 23,6% αντίστοιχα (7,0% και 15,5% σε σταθερές τιμές).
Αύξηση του ελλείμματος και τον Δεκέμβριο
Παρόμοια εικόνα και τον Δεκέμβριο του 2022, με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε αύξηση κατά 385,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,7 δισεκ. ευρώ.
Η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν αποφεύχθηκε παρά την αισθητή βελτίωση που καταγράφηκε στο ισοζύγιο υπηρεσιών, χάρη στην άνοδο κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 89,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 67,9% σε σχέση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 88,8% και το 97,0% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6%.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το 2021, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε επίσης έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το 2021, λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.