Πολιτική

ΕΣΡ: Διαφώνησαν στη δίασκεψη των Προέδρων, ο λόγος στην κυβέρνηση


Αδιέξοδο στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 4/5, κάτι που είχε φανεί από τις σημερινές και χθεσινές διαφωνίες από τη ΝΔ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση καλείται να δει πως θα ρυθμίσει το εν λόγω ζήτημα, και η βούληση όπως έχει τονιστεί κατά καιρούς από πολλούς παράγοντες είναι να προχωρήσει η στελέχωση και νέος νόμος για τις τηελεοπτικές άδειες με ρυθμίσεις υπέρ της διαφάνειας και της νομιμότητας.

Όπως έγινε γνωστό λίγα λεπτά αργότερα, νομοθετική παρέμβαση πριν από την πρώτη αξιολόγηση ώστε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, διαχωρίζονται οι δύο διαδικασίες, δηλαδή η συγκρότηση του ΕΣΡ και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ώστε να προχωρήσει κανονικά ο διαγωνισμός.

Σε ψηφοφορία επί της πρότασης Βούτση υπήρξαν 12 «ναι», 7 «όχι», 3 «παρών», ενώ απουσίασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή. «Παρών» ψήφισαν ΚΚΕ και Ποτάμι.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι πλέον εναπόκειται στην κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση. Νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς είχε ζητήσει από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να υπερβούν τις κομματικές αντιθέσεις. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ απάντησαν ότι πρώτα πρέπει να γίνουν αλλαγές από το νόμο και να φύγουν από τα χέρια του κ. Παππά οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση τον καναλιών, κάτι που δεν δέχθηκε εκείνος και έτσι καταψήφισαν.

Λίγο νωρίτερα

Με 165 υπέρ πέρασε η τροπολογία για το ΕΣΡ η Βουλή

Με ψήφους 165 υπέρ που έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ ακολούθησε και το ΠΑΣΟΚ η Βουλή ενέκρινε την τροπολογία του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππάς για την αύξηση του ΕΣΡ όσον αφορά τη στελέχωση του (από 7 σε 9). Αντίθετα κατά ψήφισαν η ΝΔ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν ΚΚΕ και ΧΑ. Η ΝΔ, αμέσως μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, σχολίασε: «Εμμένουμε στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια στην αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ». «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Ακολουθεί η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως λίγο νωρίτερα, ο Ν. Παππάς με σχετική ανακοίνωση τόνισε πως αν η ΝΔ συναινέσει στη στελέχωση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τις άδειες.

Αναλυτικά:

Για κωλυσιεργία κατηγορεί ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς την Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την διαφωνία της στην διαδικασία και τον τρόπο στελέχωσης του ΕΣΡ. Όπως ανέφερε με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες διαμορφώθηκε ευρύτατη συναίνεση γύρω από την αναγκαιότητα διεξαγωγής διαγωνισμού για την απόδοσή τους. Δυστυχώς η ΝΔ δεν συμφώνησε και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός διότι «η αγορά χωράει άπειρα κανάλια.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύται από διάφορους βουλευτές ως μια πράξη καλής θέλησης, στον απόηχο και της σημερινής συνάντησης Τσίπρα-Μητοστάκη και διάθεση, τουλάχιστον, που επέδειξαν για συννενόηση-ενημέρωση στα μεγάλα θέματα, παρά τις αντικειμενικές διαφωνίες των δυο πλευρών.

Στη συνέχεια σημείωσε: «Σήμερα έχει προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία αρνούμενη να συναινέσει στη διεύρυνση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ. Προφασίζεται υποτιθέμενες υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με το διαγωνισμό παρόλο που η μοναδική απόφαση που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των αδειών. Καλείται σήμερα να αποδείξει ότι δεν παίζει το παιχνίδι συγκεκριμένων συμφερόντων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης δηλώνω το εξής. Εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Εάν παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς».

Ακονίζουν τα μαχαίρια για τη σύνθεση του ΕΣΡ

Σκληρή κόντρα με αβέβαια τελικά αποτελέσματα αναμένεται και σήμερα στην ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που κατέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παππάς αναφορικά με την στέλεχωση του ΕΣΡ. Η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση και δεν φαίνεται πρόθυμη να συναινέσει στην σύσταση του νέου ΕΣΡ τονίζοντας πως πρέπει να περιορισθούν οι υπερεξουσίες του Υπουργού Επικρατείας. Υπενθυμίζεται πως η ψηφορορία θα διεξαχθεί σήμερα στις 18:00 στην Ολομέλεια ενώ όλες οι πλευρές αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Διάσκεψη των Προέδρων αργότερα όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5 για να περάσει η τροπολογία. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και Ενωση Κεντρώων έχουν εκφραστεί θετικά, ΚΚΕ και Χ.Α. δήλωσαν πρόθεση να ψηφίσουν «παρών», ενώ η Ν.Δ. και πιθανόν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα την καταψηφίσουν.

Σε δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε πως: "Η Νέα Δημοκρατία καλείται να αποδείξει αν ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή για τη διαιώνιση ενός καθεστώτος ανομίας και διαπλοκής. Ο καθένας μας θα κριθεί για τη στάση του".